Шоколадът ни теши в кризата

Шоколадът ни теши в кризата

В трудните месеци хората си стоят повече вкъщи и разнообразяват вечерите със сладкиши и семейни игри В месеците на криза, когато потреблението рязко намалява, търговците на сладкарски изделия в Германия се радват на повече клиенти.

“Шоколадът те кара да се чувстваш щастлив. След като си хапнеш от него, светът изглежда по различен начин”, казва продавачка в магазинче в центъра на Берлин.

“След края на Втората световна война беше същото. Когато хората са в тежко положение, с удоволствие похапват шоколад. Това е вид заместител, утеха. Цифрите ясно показват – в момента произвеждаме и продаваме повече шоколадови изделия”, отбелязва 60-годишният Юрген Рауш, собственик на “Фасбендер и Рауш”.

За семейството му това е традиционен поминък, а предприятието им е едно от водещите на германския пазар. Рауш казва, че денят му винаги започва с парченце шоколад. За него и колегите му от бранша кризата може да се окаже доходоносна.

“Не преливаме от щастие, защото мислим и за бъдещето, но все пак нещата вървят чудесно и има добри изгледи да се задържат така. Вярваме, че и във време на криза можем да правим хората щастливи”, казва той.

Анализаторите твърдят, че по време на стагнация хората си стоят повече вкъщи. И освен сладкиши купуват игри – шах, дама, скрабъл, монополи. Те са относително евтино забавление и заместват по-трудно достъпните театър, кино, концерт.

Вирни се горе