Шефът на ДКЕВР охлади ентусиазма на ЕРП-тата

Шефът на ДКЕВР охлади ентусиазма на ЕРП-тата

13-14-процентно поскъпване на тока от юли е невъзможно. В най-лошия случай цената на електроенергията може да се увеличи с до 5 процента от лятото. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.

Трите електроразпределителни дружества поискаха от ДКЕВР по-високи цени на тока с 5 до 14%, които трябва да влязат в сила от 1 юли. От ЧЕЗ поискаха токът в Западна България да поскъпне средно с 13.12%, от дружеството Е.ОN, което обслужва североизточната част на страната – средно с 14,3 на сто от лятото, а ЕВН, която работи на територията на Югоизточна България, поиска 5-процентно поскъпване.

Компаниите аргументират предложенията си предимно с реалните разходи, нужните инвестиции за едногодишен период след 1 юли, инфлацията, либерализацията на пазара и разходите за енергийна ефективност.

“Аз допускам като крайна цена, ако всичко друго се запази същото, само заради компенсиране на възобновяемите източници поне процент и половина. Останалите фактори ще се преценяват, те могат да повлияят някои по-нагоре, става въпрос за цената на едро, някои други фактори надолу. Така или иначе не очаквам съществени промени, тоест някакви по-големи от 3-4 процента, максимум 5 в крайните цени на електроенергията за следващия период”, каза още Семерджиев.

Неотдавна Семерджиев призна, че от 1 юли цената на тока ще трябва да бъде повишена заради разходите на трите електроразпределителни дружествата за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници. “Зелената добавка”, която се калкулира в цената на тока за крайните потребители, е 3.03 лв. на мегаватчас.

Решение за цените на тока ДКЕВР трябва да вземе до края на юни.

Вирни се горе