500 полицаи ще охраняват 270 избирателни секции в Смолянско

 500 полицаи ще охраняват 270 избирателни секции в Смолянско

За обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на провеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25.05.2014 г., ОД МВР – Смолян предприема редица мерки, обявиха от дирекцията.

Органите на МВР в област Смолян ще охраняват 270 избирателни секции. За охраната им ще бъдат ангажирани над 500 служители на ОД МВР – Смолян, 60 служители от РДГП – Смолян, както и 63 служители от ОУ ПБЗН – Смолян. Охраната на секциите на 25.05.2014 г. ще продължи до приключване на гласуването и предаване на материалите от изборите в Районната избирателна комисия /РИК/.

На всички 270 избирателни секции са извършени охранителни обследвания от служители на ОД МВР – Смолян и ОУ ПБЗН – Смолян, като за констатираните пропуски са уведомени съответните общини. Представители на ОД МВР – Смолян присъстваха на инструктивното съвещание, организирано от Централната комисия за провеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България с областна и общински администрации по въпросите, свързани с предстоящите избори, обясниха още от полицията.

На обучения на секционните избирателни комисии, организирани от РИК, участваха представители на ОД МВР – Смолян, като бяха разгледани въпросите за задълженията и правомощията на полицията в изборния ден и начина на взаимодействие с органите на реда. На изборните комисии са предоставени от служители на ОУ ПБЗН указания за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

Със заповед на директора на ОД МВР – Смолян е създаден Регионален оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите за членове на Европейския парламент от Република България. От ОДМВР – Смолян и РУП в областта са разработени и утвърдени подробни планове по организационно-управленската дейност преди, по време и след изборния ден с оперативни, охранителни мероприятия и мероприятия по безопасността на движение в този период.

Вирни се горе