Седмокласниците от Смолян сред отличниците с най-високи оценки

Седмокласниците от Смолян сред отличниците с най-високи оценки

Близо 57 хиляди или 95% от седмокласниците са се явили на Държавното външно оценяване, като с две точки е повишена и скалата за получаване на оценка среден 3. Анализът на резултатите сочи, че постижимостта на учениците в седми клас е по-ниска от постижимостта им в 4-ти клас. Според експертите това се дължи на различните инструменти и формати на оценяване. Възрастовите особености също са част от причините.

София-град, Смолян, Варна и Търговище са на челните места по най-високи резултати, а учениците от Плевен, Разград, Пазарджик и Плевен са се представили най-зле, като тенденцията поне засега показва повишаване на резултатите във всички региони на страната, съобщи в.Преса.

При задължителния модул на Държавното външно оценяване 79 ученици са получили максималния брой от 65 точки по български език и литература, а 1111 ученици – по математика. 4694 са седмокласниците са с отлични оценки по български език и литература, а 6478 – по математика. 0 точки по български език и литература имат 129 ученици, а оценка слаб 2 са получили 9805. 77 седмокласници имат 0 точки на задължителния модул по математика, а слабите оценки са съответно 12 824. При допълнителния модул, по който пишат седмокласниците, желаещи да кандидатстват в елитните гимназии, 8 ученика са получили максималния брой точки по български език и литература, които са 100. 93-ма седмокласници са постигнали максималния резултат по математика. Оценка отличен 6 по български език и литература са получили 4074 седмокласници, а по математика – 2210. 770 са двойките по български език и литература при допълнителния модул, а по математика слабите оценки са получили 2069 ученици.

Изводите на МОН след резултатите сочат, че при преразказа, по който са работили седмокласниците, показват вярно предаване на съдържанието, в съответствие с развитието на действието. Учениците са демонстрирали и умения за съобразяване с дидактическата задача. В същото време седмокласниците допускат пунктуационни грешки при сложните смесени значения. Грешки се наблюдават и при съвместната употреба на глаголните времена.

Вирни се горе