Седмокласници от Второ ОУ рецитираха „Опълченците на Шипка“

 Седмокласници от Второ ОУ рецитираха „Опълченците на Шипка“

В българската история има моменти на национална гордост, които са увенчани с подвига на най-достойните синове на родината.

Верни на традицията всяка година в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Смолян датата на дълго мечтаната свобода на България се отбелязва с тържествена програма. Зала „Рада Казалиева“ се изпълни с ученици, родители и гости, дошли да споделят емоциите от празника.

В 13.30 ч. залата утихна, тиха музика пренесе присъстващите във времето на великите синове на България, отдали живота си за най-святото за един народ – свободата. Пътувайки назад във времето си спомнихме за личността на Ботев и неговите стихове. Ученици от пети и шести клас изпълниха част от творбата „Хайдути“. Бавно и полека се докоснахме до Вазов, който чрез одата „Опълченците на Шипка“, превърна смъртта в безсмъртие. Груповата рецитация започна с аудио запис на седмокласника Илия Костов – състезател по ски алпийски дисциплини, който в момента е в Италия. Той доказа, че макар и далеч от Родината носи в сърцето си българското и е част от всички нас.

След него съучениците му продължиха емоционалното изпълнение с много патос и патриотизъм.

В края на тържеството третокласниците ни припомниха, че България започва с всеки от нас, а музикалната формация при ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” ни накара да запеем вечните патриотични песни.

Трети март е наш национален празник! Нека сведем глави и си спомним за всички знайни и незнайни борци за свобода, за да я има България днес.

Информация на Елена Славкова – учител по Български език и литература

Вирни се горе