Сдружение „Родопски хайдути”-Смолян проведе урок по родолюбие в девинското село Осиково

 Сдружение „Родопски хайдути”-Смолян проведе урок по родолюбие в девинското село Осиково

Сдружение „Родопски хайдути” проведе урок по родолюбие в основно училище „Димитър Благоев“ в девинското село Осиково, съобщи председателя на сдружението Манол Ружинов. На събитието присъстваха както учениците така и много от техните родители и жители на родопското село. Урокът започна с благодарности от страна на председателят на Сдружението Манол Ружинов към кмета Велин Палигоров и директора на училището Здравко Ликов, за цялостната организация и подкрепа към родолюбивата инициатива. Над час и половина младите родопчани слушаха вълшебната музика на каба гайда, разкази за вехти войводи и комити, имаха възможност да се докоснат до старите носии и оръжия, които бяха изложени пред тях.

Местните жители на селото също успяха да изненадат „хайдутите „ с много интересни истории и стара хайдушка песен записана от д-р Асен Бодуров. Кметът на селото Велин Палигоров разказа и много интересна история предадена от неговия баща в която се разказва, как в една от къщите, където са живеели като деца, са открили стар голям вързоп на тавана. Когато го изнесли на двора, половината село се събрало да види какво има в този стар и прояден от молци абен вързоп. Изненадата била много голяма, когато го развързали. В него имало старо попско расо с кандило и кръстове . „Явно това е останало от старото време преди потурчването“, обясни Палигоров. Тогава местните жители го предали на църквата в село Петвар / което вече не съществува, а тамошната църква е разрушена/.

По инициатива отново на жителите на девинското село Осиково, преди година е облагороден и паметник над самото населено място в чест на загинали жители от Перущица по време на Балканската война. В рамките на срещата по родолюбие се оформи дискусия. Младите „хайдути“ начело с Манол Ружинов бяха много впечатлени от историята на селото. На въпрос към кмета, дали е имало насилие по време на Балканската война и какво знаят от техните бащи и дядовци, Велин Палигоров отговори следното: „ Насилие по време на Балканската война не сме чували да е имало по нашия край. От старите знаем, че тогава е имало голяма турска пропаганда, която е плашила местното българо-мохамеданско население, че ще дойдат християните и ще ги изколят. Тогава много от жителите на околните села Михалково, Чуреково, Петвар и много други, побягват към турската граница. Различни разбойници и банди, които върлуват тогава, се възползвали от това – ограбват и палят обезлюдените села“, обясни Палигоров. В допълнение той заяви, че след години голяма част от напусналите родните си места българи – мохамедани се завърнали, но на тяхно място вече са се заселили други хора . Кметът на Осиково каза още, че никога в старите времена хората не са се делили на християни и мюсюлмани, празнували са всички празници заедно , но и са знаели своят корен и история . „Местните жители разказваха също и за намерени останки от тракийско време, за множество руини от стари параклиси, намиращи се по височините над селото. В момента девинското село Осиково се слави с високопланинските ягоди. Амбициозните жители на селото искат да възообновят дейността на местното читалище, както и да съберат малка музейна експозиция, за да се покаже нагледно историята на родопчани.

Урокът по родолюбие в село Осиково беше първият от поредицата за тази година. „Намеренията на младите „хайдути“ са следващият урок по родолюбие да бъде проведен в родопското село Арда до края на месец март“, заключи председателя на Сдружение „Родопски хайдути“ Манол Ружинов.

Вирни се горе