Състоянието на болната от свински грип жена в Смолян е стабилно

Състоянието на болната от свински грип жена в Смолян е стабилно

Остава стабилно състоянието на жената, която се лекува от свински грип в Смолянската болница. В същото лечебно заведение почина 51-годишен мъж, който е заболял от грипния щам H1N1 дни преди края на старата година.

Починалият пациент е постъпил чрез Спешното на 1 януари. Лекуван е в отделение, след което седмица по-късно е приведен в интензивния сектор.

Мъжът първоначално е лекуван в отделение в болницата. Установена е обаче устойчивост на симптомите към обичайното лечение. Взети са проби за изследване.

„На 8 януари, след извършен скенер на белия дроб, пациентът е приведен в ОАИЛ с остра дихателна недостатъчност. Пациентът е бил интубиран, бил е на дихателен съпорт, проведено е комбинирано антибактериално, антивирусно лечение, но за съжаление в четвъртък рано сутринта е починал“, обясни д-р Емилия Апостолова, зам.-директор на болницата в Смолян.

Потокът на болните се увеличава, отчитат личните лекари. През неотложния кабинет вчера са преминали 40 души. Лекарите съветват да не се прибягва до самолечение.

Според специалистите много важно е спазването на основните санитарни правила, за да не се допуска разпространение на грипа.

Заболеваемостта в Смолянско е под емидемиологичните стойности и затова свижданията не са ограничени. Като предпазна мярка в болницата се препоръчва работя с предпазни средства.

Вирни се горе