Санират пет блока в Мадан

Санират пет блока в Мадан

В Мадан старателно и усилено напредва работата по санирането на блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Вече започнаха ремонтните дейности на три жилищни блока- “П.Хилендарски“ №9, „Република“ №8 и „Обединение“№ 64.

За сградите, които вече се санират е направен енергиен одит и е изготвен технически паспорт. Набелязаните мерки бяха предварително обсъдени със сдружението на собствениците и съобразени с желанието на живущите. Строителната площадка е открита, а блоковете, които се санират, са опаковани с предпазно скеле. Предстои полагане на хидроизолация на целия покрив, полагане на топлоизолация и мазилка на външните стени на сградата и покрива, подмяна на дограма, топлинно изолиране на сутерена на блока. На подмяна подлежат още и слаботоковите инсталации в общите части, вертикалните и хоризонтални щрангове за питейна вода. Днес кметът Молайсенов лично инспектира работата по жилищните сгради. На „Обединение“ №64 ,техниците на фирмата – доставчик на телевизионни и интернет услуги, офанзивно работеха, заедно с останалите работници. Над 20 техници на фирмата бяха на скелето и прецизно монтираха новите кабели, преди полагане на изолацията. Молайсенов подчерта, че съвсем скоро започва работата и по другите два блока – „Република“ №26 и „П.Хилендарски“ №2, като допълни, че инвестираните средства не само ще подобрят визията на сградите, но и значително ще спестят средства на домакинствата.

Националната програма за енергийна ефективност е приета с решение на Министерския съвет от 27 януари 2015 г. Тя предвижда предоставянето на финансова помощ на собствениците на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени преди април 1999 г. по индустриален способ. Програмата ще спомогне за намаляване на разходите за електроенергия на домакинствата, както и за удължаване на жизнения цикъл на сградите.

Вирни се горе