Самолет със 169 пътници се разби при кацане в Индия

Самолет със 169 пътници се разби при кацане в Индия

Самолет Боинг 737-100 на индийската авиокомпания Air India се разби при опит да кацне на летище в южна Индия, съобщи агенция Ройтерс.

Властите в Индия официално потвърдиха смъртта на 160 души. Спасители извадиха от катастрофиралия край индийския град Мангалор самолет Боинг 737-800 овъглените тела на 100 загинали, съобщиха ДПА и ИТАР-ТАСС.

8 души са оцелели при инцидента. По предварителни данни на борда на самолета са се намирали 19 деца. Пълният списък на пътниците се уточнява.

“На борда са се намирали 163 пътници и 6-членен екипаж”, съобщи представител на службите за сигурност на летището в град Мангалор.

По информация на АП, самолетът се е опитал да кацне на летището в град Мангалор, щата Карнатака. Полетът е пристигнал от Дубай.

Предполага се, че пилотът не е могъл да приземи машината на пистата, заради избухнал пожар в лявото крило на самолета и е прелетял над нея. Авиолайнерът е паднал на 10 км. от летището.

Според очевидци един от двигателите на самолета е избухнал във въздуха.

Пилотът на катастрофиралия самолет е бил сръбски гражданин, един от неколцината чужденци пилоти, наети от Еър Индия, съобщи телевизия ЕнДиТиВи, цитирана от ДПА. Той имал многогодишен опит и бил летял по този маршрут многократно, уточни телевизията, позовавайки се на източник от авиокомпанията.

Премиерът на Индия Манмохан Сингх и лидерът на управляващата партия Соня Ганди изразиха съболезнования на близките на загиналите.

Български граждани не са пътували на борда на разбилия се самолет в Индия. Това каза говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева.

Вирни се горе