Самодейци от читалище „Христо Ботев – 1871“, Смолян участваха в международен фестивал в Албания

Самодейци от читалище „Христо Ботев – 1871“, Смолян участваха в международен фестивал в Албания

От 27 юни до 1 юли в град Дурас, Албания се проведе Втори международен фестивал „От фолклорни до модерни танци и песни“. В него взе участие МТФ „Фани Бенова“ към НЧ „Христо Ботев – 1871“, Смолян.

В рамките на 5 дни деца от цяла Европа имаха възможността да пеят, танцуват, да се забавляват заедно. Тази година преобладаваше участието на състави от България и Полша. Фестивалните дни протекоха много слънчево, весело, с много усмивки. Децата се насладиха на водите на Адриатическо море, на прекрасното време, което бе една от причините за тяхното настроение и представяне. В един от дните се проведе целия фестивален концерт. Той бе в центъра на град Дурас. Всички състави в продължение на половин час направиха парад по улиците на града, съобщи Кристина Владимирова.

Смолянската група бе най-атрактивна. Облечени в традиционни носии момчетата и момичетата вървяха и привличаха внимание чрез звуците, които се носеха от каба гайдите. За всички бе интересен този инструмент, а след като запяха и затанцуваха, стотици хора се събраха, привлечени от магнетизма, който излъчваха децата.

Младите артисти от МТФ „Фани Бенова“ бяха фурора на вечерта. Винаги усмихнати, лъчезарни, възпитани, красиви и талантливи, те омайват своята публика, разказа Владимирова.

За техния успех и представяне заслуги имат хореографите Марияна Йосифова, Теодора Георгиева, вокалния педагог Кристина Владимирова и ръководителите на гайдарските състави към ДЮФА Костадин Илчев и Маргарит Маргаритов. В подкрепа на тяхното достойно представяне с групата пътува и председателят на читалище „Христо Ботев-1871“ Иван Иванов. Заслужено МТФ „Фани Бенова“ получи диплома и награда за отлично представяне на международния фестивал. Директорът и организаторът на фестивала лично поздрави формацията от Смолян и пожела още много успехи и покорени фестивали.

Вирни се горе