Само 1.5% от пациентите са направили избор на екип или лекар

Само 1.5% от пациентите са направили избор на екип или лекар

Само 1.5% от пациентите са направили избор на екип или лекар през първите 11 месеца на годината. Това показват резултатите от проверките на РЗИ във всички 28 области на страната.

Общо 25 хиляди души от 1.6 млн. преминали през всички 310 болници в страната. Малко над 17 хиляди от тях са прибягнали до избор на екип, а 7 хиляди – на лекар, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Най-голяма част от хората, които са се възползвали от услугата – близо 13 хиляди, са пациентите в столицата. Сред другите области, в които има по-голямо търсене на услугата отново са университетските центрове като София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, където се съсредоточени най-много болници, както и най-добрите и иновативни методи за диагностика и лечение. До избор на екип там са прибягнали пациенти, както от държавни, така и от общински и частни лечебни заведения.

В преобладаващата част от страната обаче пациентите не са се възползвали от услугата. В над 240 лечебни заведения нито един пациент не е упражнил правото си да избере екип или лекар.

В същото време най-често от услугата са се възползвали бременни жени, сочат още наблюденията на МЗ. При близо 13% от ражданията пациентките са избирали лекар или екип. В някои столични болници от услугата са се възползвали 30% от бъдещите майки. Сред другите дейности, при които се наблюдава по-чест избор на екип попадат онкологичните, гинекологични и урологични операции, сърдечносъдовите, очните и ортопедичните интервенции. В едно единствено лечебно заведение изборът на екип е настъпил при почти 80% от пациентите, това е Университетската болница по ендокринология в София „Акад. Иван Пенчев”.

Първоначалните наблюдения на МЗ показват, че болниците не злоупотребяват с услугата избор на екип. Единици са лечебните заведения, в които тя е извършена при по-голям процент от преминалите пациенти, което буди съмнения за известни нередности. При всички тях ще се извърши допълнителна проверка и при установени нарушения ще се наложат съответните санкции.

Вирни се горе