Само 1/4 от българите били доволни от живота

Само 1/4 от българите били доволни от живота

Едва 24% от българите са доволни от стандарта си на живот. Това обяви на своя интернет сайт международната организация за социологически проучвания “Галъп”, цитирана от БТА.

По този показател нашенците се нареждат на последно място в група от седем бивши социалистически страни, сега членки на ЕС – България, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Латвия и Литва. Анализът на “Галъп” е фокусиран главно върху Полша и се основава на сравнението по някои показатели с останалите държави в представителната група страни.

На първо място по “удовлетвореност от стандарта на живот” е Чехия, където 69% от анкетираните са обявили, че са доволни от начина, по който живеят. Полша е на второ място с 66 процента от анкетираните, Унгария – 43%, Румъния 42%, Латвия и Литва – 33%.

Поляците са и най-големите оптимисти – 28 на сто смятат, че икономическото състояние на страната им се подобрява. В България процентът на оптимистите е 9. В Литва нито един от анкетираните не е заявил, че очаква икономическото положение да се подобри. Анкетата е била извършена през декември миналата и януари тази година.

С 18% е отливът в доверието в ГЕРБ сред хората. Това заяви междувременно социологът Юрий Асланов пред bTV в коментар за политическите и социалните нагласи 9 месеца след изборите, съобщи БГНЕС. Според социологическото проучване, направено от Агенция АФИС за последните нагласи сред населението, доверието в управляващата партия след изборите е намаляло драстично.

Социологът смята, че в момента не са необходими предсрочни избори. “Впечатлението е за тревожност от тези резултати и не личи радост, че ГЕРБ губи доверие. В момента опозиционната партия БСП не е в състояние да се представи като такава на ГЕРБ”, смята още Асланов. Но пък от друга страна за тези 9 месеца рейтингът на премиера Бойко Борисов се е увеличил до 62%, отбеляза още той.

Вирни се горе