Салих Аршински /ДПС/: И ОИК, и ЦИК, и прокуратура и полиция правят избори по байганьовски

 Салих Аршински /ДПС/: И ОИК, и ЦИК, и прокуратура и полиция правят избори по байганьовски

За мен изборите в община Смолян вече са започнали, ако не и приключили

За съжаление фактите в община Смолян са такива. Опитват се да ни убедят в правотата на един лидер от времето на тоталитаризма Сталин, “Не е важно кой как гласува, важно е кой как брои”. С този цитат областният председател на ДПС Смолян Салих Аршински и кандидат за общински съветник откри извънредната пресконференция дадена днес пред медиите.

"Преди няколко дни при нас пристигна неофициален сигнал, че има нередности в изборните книжа – бюлетини, протоколи в община Смолян. С искане от 23.10.2019 до ОИК зададохме шест въпроса към тях. Като накрая искаме всички членове на ОИК да подпишат това искане, ако те са съгласни с изразеното становище. Същия ден ОИК -СМОЛЯН на свое заседание много бързо ни отговориха.

Въпросите са следните:

1.Кога са пристигнали бюлетините, кой ги е приел и спазена ли е процедурата по приемане. Съгласно решение на ОИК четирима човека от състава й са упълномощени да присъстват, били са само двама обаче. Нямаме отговор на въпроса защо.? Отговора на ОИК е, че бюлетините са приети от двама членове, а в тяхното решение са упълномощени четирима.

2.Подписани ли са предварително лепенките за запечатване на помещението, колко броя са подписани, от колко членове са подписани, колко от направените лепенки са били залепени на вратата? Отговора е, че предварително са подписани 6 бр. ленти за запечатване на помещението, а на вратата са поставени 3. На въпрос къде са другите 3 отговор няма. По неофициална информация обаче са поставени 4, а не 3, но къде са другите две в такъв случай? Съгласно решение на ЦИК освен лепенка подписана от всички членове на ОИК на самата лепенка се поставя печата на ОИК и датата и час на поставяне. Твърдя, че дата и час няма.

3.Съставен ли е протокол при запечатването на помещението за съхраняване на помещението и ако е съставен да ни бъде направено копие. Отговора е, че по процедура няма изискване за такъв протокол. Приемам, че това е така.

4.След поставяне на лепенките и запечатване на помещението сваляни ли са същите, ако ДА, кога се е случило, по каква причина, от кого и съставен ли е протокол? Тук със сигурност процедурата изисква при извънредно отваряне на помещението да бъде съставен протокол и ако има такъв протокол да ни бъде предоставено копие. Първо ми казват, че по искане представителите на полицията, отговарящи за СОТ на 22.10 около 10 часа председателя на ОИК и трима членове са отворили помещението за извършване на проверка на датчиците от представителите на полицията. До днес ние не сме получили искане от полицията, че те искат да отворят помещението. Писмено искане няма. Няма съставен протокол, че е извършено влизане в помещението за съхраняване на бюлетините. Поискахме информация дали членовете на ОИК са били уведомени, че се отваря помещението. Такава до момента няма предоставена. И членовете на ОИК не са били информирани, че се налага такова влизане. Няма протокол нито, че е влизано, нито какво е констатирано, нито за момента на запечатването. Такива документи липсват. Питали сме дали представител на община Смолян е бил информиран за отваряне на помещението и присъствал ли е представител на община Смолян при отварянето?

5.Ако има констатирани нарушения по процедурата дали е сезиран ОИК и ЦИК. Казват,че нарушения няма.

6.Помещението за съхраняване на бюлетините престоявало ли е и колко време без лепенки, поставени по надлежния ред. Отговора беше, че след 5 минутна проверка помещението е запечатано незабавно и не е престоявало без хартиена лента. Информирано твърдя, че това не отговаря на истината. Твърдя, че помещението е било без СОТ не малък брой часове и то от предишния ден. Помещението е отворено на 22-ри, аз твърдя, че от 21-ви на обяд помещението е оставено без СОТ.

“Попитахме още кои са лицата от състава на ОИК,които имат ключ от помещението за съхраняване на бюлетините и кои лица имат код от СОТ-та, охраняващ същото помещението. Отговора е, че лицата които имат ключ и знаят кода на СОТ-а е конфиденциална информация. До момента нямам предоставен протокол от полицията, че е предоставен уникален код от СОТ на лицата. На нас до този момент е отказана такава информация от ОИК Смолян”, заяви областния лидер на партията и кандидат за общински съветник.

"На 24.10 входирахме второ писмо до ОИК с питанията. Поискахме незабавно да бъде отворено помещението с цел да се установи разпечатване на кашони и документи. Вчера на 24-ти ние знаем, че вътре има разпечатани кашони. Те го установяват днес. Знаете, че от моята работа като общински съветник никога не задавам въпроси чийто отговори не знам. Вчера им казах, че вътре има отворени кашони. И още неща знаем, а те днес го установяват. Поискахме незабавно от ОИК да предоставят записите от видеокамерите за периода от получаване на книжата до момента. Няма да се учудя, ако видя, че файловете са изчезнали. Там ще видите, че няма физическа охрана, как едни лица влизат и излизат от помещението. По достъпа от СОТ може да се види кой е влизал, с кой код и колко време е бил в помещението. Кога е отворено и кога е затворено, и дали е 5 минути както се твърди. Отказът да бъде предоставена информация на обществеността създава основани предположение, че изборите в община Смолян вече са започнали, ако не и и приключили. ОИК- Смолян отказа да разгледа входираното и подписаното ни писмо. Ние написахме писмо до Окръжна прокуратура, Районна прокуратура, ОД на МВР, медии, ЦИК. Снощи изпратихме писмо само до ЦИК, посочи Аршински.

"За мен това е афера и тя не е свързана само със Смолян, а и със ЦИК. Писмото ни не е заведено в Централната избирателна комисия",коментира кандидатът за общински съветник и областен лидер на ДПС. "Обяснението защо има отпечатан кашон е, че за да видят дали вътре има бюлетини. За мен това е меко казано смешно. Вероятно никой не е очаквал вътре да има вафли с банкноти или балони с хелий или костюми за Хелоуин. Не знам защо, но знам, че е незаконно и това води до предположение не само у нас, а и в цялата общественост, че изборите в Смолян тяхната демократичност и прозрачност са под съмнение",категоричен бе Аршински.

“Единственото, което можем да направим в тази ситуация е хората в секциите, партийните представители,наблюдателите, гражданите да са много осторожни с това, което ще се случва извън секциите, вътре в секциите, при броенето и транспортирането на бюлетините”, апелира Салих Аршински.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе