С беседа и автошествие областна управа и полицията отбелязаха Деня за възпоменание на жертвите на ПТП

С беседа и автошествие областна управа и полицията отбелязаха Деня за възпоменание на жертвите на ПТП

С разговор-беседа с бъдещи водачи на МПС и с автошествие Областна администрация и ОД МВР – Смолян отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

С резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 2005 г. се призовават правителствата и международната общественост, всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като “Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия”. Това е ден, в който граждани, организации и различни институции обединяват своите усилия и призовават всички да бъдат по-разумни и внимателни като участници в движението по пътищата. През 2013 г. календарният ден за възпоменание е 17 ноември. По този повод, областният управител инж. Димитър Кръстанов и директорът на ОД МВР – Смолян гл. инспектор Евгений Василев проведоха разговор-беседа с ученици от 9 до 12 клас в ПГТТ „Христо Ботев” в гр. Смолян, които професионално се обучават за водачи на МПС. На срещата инж. Кръстанов и директорът на ОД МВР – Смолян акцентираха върху сигурността на движението по пътищата, върху отговорността на всеки един от нас като участник в пътното движение и приканиха към повече толерантност, взаимно уважение и дисциплинираност на пътя.

След това от сградата на професионалната гимназия потегли организирано автошествие, поведено от областния управител и директора на ОД МВР, с участие на правоспособни ученици от ПГТТ “Христо Ботев” и техни учители, представители на Съюза на българските автомобилисти, Регионална здравна инспекция и автомобилни инструктори. На задните странични стъкла на автомобилите бяха поставени призиви към всички участници в пътното движение, приканващи към отговорно и разумно шофиране, към повече толерантност, към опазване на децата на пътя, за използване на предпазни колани и др. Автошествието в памет на жертвите на ПТП прекоси града и се спря на мястото, където младеж е загинал при пътно произшествие. Пред паметната плоча на загиналия бяха положени цветя. Целта на тези мероприятия бе да насочат общественото внимание към огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата, да подтикнат всеки един да се замисли за собственото си поведение на пътя.

Областният управител инж. Димитър Кръстанов и директорът на ОД МВР-Смолян гл. инспектор Евгений Василев апелират за повече добронамереност, дисциплина и  толерантност на пътя, за да постигнем с обединени усилия и споделена отговорност осигуряването на една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение, което да доведе и до намаляване на броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

През последните три години (2010-2012г.) в Смолянска област 12 души са загинали, а 290 са ранени (от тях – 71 тежко ранени и 219 леко ранени) при 221 тежки пътнотранспортни произшествия. От тях деца и младежи до 24 годишна възраст – 3 убити и 98 ранени. От началото на 2013 г. година до настоящия момент в нашата област са станали 75 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са убити петима и са ранени 101 души (28 тежко ранени и 73 леко ранени). От тях деца и младежи до 24 годишна възраст – 1 убит и 48 ранени.

Вирни се горе