С пръстови отпечатъци приемат в смолянската болница

С пръстови отпечатъци приемат в смолянската болница

В МБАЛ “Д-р Бр.Шукеров” – Смолян приемат пациентите с пръстови идентификатори. Системата е въведена пробно и засега процеса протича нормално, съобщи за SmolyanNews.com директорът на здравното заведение д-р Марин Даракчиев.

От днес в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” започна тестово внедряване на т.нар. пръстов идентификатор. „Системата вече работи пробно и ще бъде въведена в срок”, каза изпълнителният директор на здравното заведение в Смолян= При възникнали проблеми своевременно ще бъде уведомена здравната каса. В болницата са закупени шест броя четци за биометрични данни, съгласно изискванията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Устройствата са поставени на регистратурата – три броя, и по едно в отделенията по хемодиализа и инфекциозно.От здравната каса са изпратени и разяснения как да се работи със системата.

С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент и по този начин ще се потвърждава всяка медицинска услуга. Информацията за здравния статус, свързана с този код, ще се съхранява в електронна база от данни. До нея ще имат достъп личните лекари и пациентите. Спешните случаи няма да се идентифицират с пръстов отпечатък.

Иначе – идеята за пръстови отпечатъци в болниците е на здравния министър Петър Москов и доведе до бурни реакции от страна на лекари и пациенти. Още щом се заговори за това, че ще даваме отпечатък, за да влезем в болница, последваха протести. От Българския лекарски съюз пък отказаха да подпишат рамковия договор.

От април другата година влиза в сила и друга промяна – разделянето на здравните грижи на основен и допълнителен пакет.

В основния пакет ще се включват всички сериозни заболявания, които са животозастрашаващи, а лечението им не търпи отлагане.

Като пример от здравното министерство дадоха болести като инсулт, инфаркт и други подобни. За тяхното лечение няма да се чака и ще се покриват изцяло от Здравната каса.

И обратното – за допълнителния пакет, в който влизат по-леки заболявания, ще се съставя списък на чакащи и ще се лекуват по приоритет.

Вирни се горе