С около 4-5 месеца се забавя строителството на ГКПП при Рудозем от гръцка страна, заради пандемията от коронавирус

С около 4-5 месеца се забавя строителството на ГКПП при Рудозем от гръцка страна, заради пандемията от коронавирус

Както сме ви информирали, районът на Ехинос и други населени места в съседна Гърция не еднократно беше поставен под карантина, заради разпространението на коронавирусната инфекция. Това неминуемо оказа влияние и върху строежа на новия граничен пункт. „Там забавянето, по информация на областния управител, след посещението и среща с гръцките партньори, е от около 4 – 5 месеца, което означава, че до края на годината няма да успеят да приключат със строителството. Очаква се това да стане най-рано април- май следващата година, ако не се случи още някакво забавяне. Заради карантината в Ехинос, предвижването на хора и техника беше забранено няколко пъти по за 14 или 28 дни“, обясни за читателите Smolyannews.com зам. областният управител Адриан Петров. По думите му от българска страна нещата се движат в нормални темпове. „Сроковете се спазват, съвсем скоро ще започне и изграждането на самия пункт, монтиране на кабинките, на допълнителни съоръжения, интернет, ток, вода. Изпълнителят е поел ангажимент да спази заложените в договора срокове. Хубавото е, че парите за пункта са осигурени от българското правителство. Те са на отделна сметка, от която се извършва регулярно разплащането на реализираните дейности“, каза още Петров.

Освен това по ОП „Региони в растеж“ се работи и по обходния път на Рудозем. Само до дни ще се възстанови в пълен обем дейностите по пътя Средногорци – Рудозем. „Спирането на ремонтните дейности беше заради наложителна промяна в проекта, касаеща участък, в който преминава водопровода, снабдяващ Рудозем и други населени места в региона с питейна вода. Имаме уверението на изпълнителя, че до няколко дни ще започне активна дейност“, категоричен беше зам. областният управител.

На въпрос очаква ли отваряне на останалите гранични пунктове с Гърция, Адриан Петров отговори: „Виждаме как от другата страна на границата протестираха. 22-ма кметове се разписаха. Заедно с всичките народни представители бяха на среща с Ципрас, с искане за отваряне на Маказа час по скоро, а защо не и на всички останали пунктове. След 29 юли ще се прецени ситуацията. Какво се е случило при тези мерки и ако наистина нещата са добри ще се запази това положение. Дано решат да се отвори и Маказа, защото наистина Северна Гърция в момента търпи страшни загуби по отношение на туризма, а и ние в някои отношения, макар че гръцките граждани в момента са облагодетелствани, те влизат в България свободно от всеки пункт. Ако това не се случи в края на месеца не виждам скоро южната ни съседка да отвори пунктовете“.

Адриан Петров посочи, че вече са въведени и различни цветови зони – зелени, жълти и червени на държави в ЕС и извън нея. Ние сме в момента в жълтото оцветяване, което означава, че всяка една държава, преди да допусне български гражданин ще има определени изисквания към него. Почти навсякъде вече се въвеждат и ПСР тестовете.

Вирни се горе