С около 10 % намалява раждаемостта всяка година в областта ни

 С около 10 % намалява раждаемостта всяка година в областта ни

С около 10 % намалява раждаемостта всяка година в областта ни. През 2020 са се родили около 30 бебета по-малко в сравнение с предходната 2019 г. Миналата година броят на новородените е бил 374, а през 2019 – 407. Това каза за Smolyannews.com началникът на Родилно отделение в МБАЛ – Смолян д-р Стефан Тодоров.

По думите му статистиката е само за областната болница, а не за областта като цяло, защото много родилки се насочват за раждане към лечебни заведения в Пловдив или София. От началото на 2021 година новородените са 18, докато за същия период на миналата година са се родили около 40 бебета. За сравнение д-р Тодоров посочи, че през 1984 г., когато е започнал работа, ражданията са били 2 200. Средната възраст на родилките вече се покачва и тя е между 32 и 35 години. Все по-малък е броят на жените, които раждат под тази възраст. „Оптималният период за раждане е до 35 – 36 години. След това репродуктивните възможности на жената стават все по-ниски. Дори за инвитро процедури вече не се приемат жени над 42 години, така че моят апел към бъдещите майки е да не чакат твърде дълго“, каза д-р Тодоров.

В днешно време между 60 и 70 % от жените раждат със секцио, в частните болници този процент е 100. „Една от причините за това е късната възраст на бременност и раждане. Това е предпоставка за по-трудно износване на плода и съответно по-трудно раждане. Освен това бъдещите майки искат всичко да е наред, докато при нормалното раждане е по-сложно“, каза акушер-гинекологът. Все повече се покачва и броят на ражданията след инвитро процедури – между 8 и 10 % от родилките. Това от своя страна говори за увеличаване на репродуктивните проблеми при жените. „Причината за това основно е в социалния живот. Една жена иска първо да завърши образование, да осъществи идеите си, да се устрои и тогава да мисли за деца“, посочи д-р Тодоров.

Относно кадровата обезпеченост на Родилно отделение началникът му посочи, че много от акушерките са в предпенсионна или пенсионна възраст. „За 37 години нашето отделение е постъпила на работа само една нова акушерка. Справяме се, защото и ражданията намаляха много. Седем колеги сме, всички сме с придобита специалност. Имаме идеална комуникация с всички в болницата, най-вече с неонатологията, зависим едни от други, взаимно се допълваме“, заяви д-р Тодоров. По повод днешният празник – Денят на родилната помощ, началникът на Родилно отделение в МБАЛ – Смолян поздрави всички свои колеги. „Пожелавам преди всичко здраве, то е най-ценно. На всички мои колеги желая по-здрави нерви, за да издържат на предизвикателствата на нашата професия. Ние даряваме живот, така че нека бъдещите родилки, които са избрали нас, да бъдат сигурни и спокойни, че са попаднали в най-добрите ръце.“, каза в заключение д-р Стефан Тодоров.

Вирни се горе