С любовни стихове отбелязват Деня за безопасно сексуално поведение- 14 февруари

С любовни стихове  отбелязват Деня за безопасно сексуално поведение- 14 февруари

По случай Деня на влюбените /14 февруари/ РЗИ – Смолян организира раздаването на над 1000 любовни стиха заедно с презервативи в 9 училища в област Смолян. Тази година кампанията е под наслов „Промените се правят от общностите“. На „Св. Валентин“ учениците от 9 до 12 клас в общините Смолян, Златоград, Чепеларе и Девин ще получат предпазното средство с послание посветено на февруарския празник набиращ все по-голяма популярност сред българите. Целта е на младежите да се припомни един от най-безопасните начини за предпазване от полово предавани болести и нежелана бременност. Лиричните стихове пък допринасят за атмосферата съпътстваща празника на любовта и виното. Във връзка с отбелязването на Деня на влюбените „Св. Валентин“, от 14-28 февруари 2020г. РЗИ-Смолян отново стартира акция по безплатно и анонимно консултиране и изследване на граждани за ХИВ/СПИН, сифилис и хепатит С. Традиционната кампания дава възможност на всеки жител да провери своя статус в Приемния кабинет на здравната инспекция в Смолян всеки делничен ден от 9 до 16 часа. Резултатите чрез т.нар. „бърз тест“ за ХИВ се получават лично на място в рамките на 15 мин. Всеки желаещ може да си направи и комплексен тест за трите вида болести, като резултата става известен на следващия ден.

Сексуално преносимите инфекции засягат лица в активна полова възраст и предизвикват сериозни последици в човешкия организъм, обществото и поколението. Рискът от разпространението им по време на секс може да бъде съществено намален при правилна употреба на неповреден презерватив,съобщиха от здравната институция.

Тазгодишната кампания на РЗИ-Смолян цели да популяризира употребата на предпазни средства за съхраняване на сексуалното здраве, предоставяйки и коректна информация относно начините за предпазване от заразяване.

Вирни се горе