С брачни договори след 1 октомври

С брачни договори след 1 октомври

Скоро и у нас брачни договори с влизане в сила на новия семеен кодекс от 1 октомври, съобщава Rozali.com.

Разпределянето на собствеността ще влезе в специален регистър на Агенцията по вписванията.

По този повод Стилияна Григорова – и. д. председател на Брачната колегия на СРС каза: "Романтичният период е кратък. С раждането на децата, с натрупването на задължения неизменно прагматичната част завзема романтичната част от отношенията между съпрузите.

Новият Семеен кодекс предлага три варианта. Както досега – всичко да е общо, разделност – всеки да притежава това, което купува и брачен договор. Преди сватбата двойките ще декларират в общината кое са избрали. Юристите не очакват бум на брачните договори след като влязат в сила.

“Мисля, че все още надделява чисто патриархалния момент за това съпрузите да са едно семейство. Двамата заедно да полагат грижи и това, което се придобива, да е на двамата.”, каза още Григорова.

С брачния договор могат да се уредят правата и задължения на всеки към разходите в семейството, а също кой какво ще получи след развода, както и издръжката на децата. Според специалистите, ако не е изпипан, документът може да създаде проблеми и да забави развода. Има случаи обаче, за които горещо се препоръчва.

Нотариусът Валери Манчев счита, че за “опарилите се”, с втори, трети брак – това ще е инструмент по-адекватен или за хора с голямо имущество. Тук се изисква от партньорите едно по-голяма зрялост, за да могат да разискват имуществени отношения без да накърняват личните си.

Вирни се горе