С богата програма село Момчиловци отбеляза освобождението на селото

С богата програма село Момчиловци отбеляза освобождението на селото

С богата програма село Момчиловци отбеляза 100-годишнината от Балканската война и освобождението на селото

С богата програма смолянското село Момчиловци отбеляза 100-годишнината от Балканската война и освобождението на селото от турско иго през 1912г. За пръв път от години в селото бе проведена заря, а изпълненията на Общинският духов оркестър заредиха селото с патриотични изпълнения и военни маршове. Концертът на представителния оркестър продължи един час. След това програмата продължи с ученическо шествие от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, в което се включиха деца и от съседните селища, и посещения на музейната сбирка на селото. За първи път ученици от съседните села имаха възможност да разгледат богатата колекция, представяща миналото и бита на региона. В местното читалище „Светлина” пък бе проведена тържествена програма с участието на ученици и самодейци от Момчиловци.

Приветствие към жителите и многобройните гости на селото отправи кметът Мария Никова, която припомни събитията от 1912г. и победоносния поход, извоювал свободата на населеното място. „От миналото пепел не се взима, взема се само огъня”, подчерта Никова. По време на тържеството бе представена и най-новата книга на Костадин Вълнев – „Освобождението на Момчиловци 1912г”, с редактор -известния смолянски историк Андрей Печилков. Това е петата поредна книга на автора, посветена на Момчиловци. След празничната програма жителите на селото и десетките гости от Смолян и региона се поклониха и поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на момчиловските герой, участвали в освободителната война.

Плочата е открита през 2010г., като дарение от набор 1940г. На плочата са изписани имената на момчиловские герои, учствали в освобождението на Момчиловци, четите на Стефан Калфа, Пейо Шишманов и доброволците от 21 Средногорски полк и командирът му полк. Владимир Серафимов. Почетни гости на тържествата в Момчиловци бяха Сдружение „Родопски хайдути”, които представиха изложба от старинни оръжия. Те гръмнаха и с черешево топче, отбелязвайки символично освобождението на селото. Официален гост бе и общинският съветник от БСП – Смолян Радой Краев, който също поднесе цветя и се преклони пред подвига на родопските герои и славният 21-Средногорски полк.

Вирни се горе