С ателие “Млад библиотекар” завърши цикъла от ателиета за лято 2016 в библиотеката

С ателие “Млад библиотекар” завърши цикъла от ателиета за лято 2016 в библиотеката

С ателие “Млад библиотекар” завърши цикъла от ателиета за лято 2016 година, които се проведоха в Регионална библиотека – Смолян. Децата избрали да участват в това ателие имаха възможност да се запознаят с библиотечната професия в нейните нюанси и да посетят всички кътчета в големия храм на книгите – различни звена за обслужване на читатели или за подготовка на библиотечните фондове за ползване от читатели. Запознаха се и с мястото на което се съхранява книжния фонд и разгледаха едни от най-старите издания, излизали в периода 1801-1900 г., притежание на РБ.

С представените им презентации „В тайнството на библиотеката” и „История на книгите” те допълниха своите знания за библиотеката и книгоиздаването.

Интересна за децата беше срещата с родоизследователя Васил Капушев, който ги запозна с методиката на изработване на родословно дърво и им представи свои родословни проекти. Децата имаха за задача да работят самостоятелно и със своите родители върху специално изготвени формуляри от г-н Капушев и във втората си среща с него те получиха индивидуална помощ за подготвяне на своето родословно дърво.

Малките библиотекари имаха възможност чрез различни игрови моменти да научат за това как да се ориентират в библиотеката, как да използват електронните ресурси и самите те да обслужват читатели.

Вирни се горе