С 9,6 млн. лв. ще бъде подменена горивната база на домакинствата в Смолян

  С 9,6 млн. лв. ще бъде подменена горивната база на домакинствата в Смолян

Парите се очаква да дойдат по Оперативна програма “Околна среда” до 2020 г.

С 9,6 млн. лв. в Смолян ще бъде подменена горивната база на домакинствата за подобряване качеството на атмосферния въздух. Това стана ясно на брифинг с ръководството на община Смолян. Процедурата е по ОП “Околна среда”, с която 2600 домакинсктва, отопляващи се на дърва и въглища безплатно, ще могат да сменят горивната си база. Те могат да получат котли на пелети, газови котли и климатици безплатно. Анализите сочат, че на домакинство ще се предоставя оборудване за около 3000 лева, съобщи зам.-кметът на Марин Захариев.

“Успяхме да се преборим, доста общини отпаднаха, останахме само седем общини за програмата за подмяна на горивната база. Община Смолян повиши бюджета, който беше предвиден първоначално под 8 милиона, в момента е 9 милиона и 600 хиляди. Отворена е програмата за кандидатстване към общините по ОП „Околна среда“ за шест месеца. Ние сме поели ангажимент, че ще кандидатстваме по – рано, надявам се януари – февруари да кандидатстваме. Имаме уверението на програмата, че ще бъде разгледано нашето заявление и тези, които кандидатстват преди май месец, и ако имаме договор с програмата, да започнем да я изпълняваме”, коментира Захариев.

Процедурата е разделена на два етапа. Първият етап е подготвителен – проучване нагласите на хората, квадратурите на домакинствата, надморска височина, типа на строителство, изолация. След което евентуално определяне на пределни стойности за домакинство, изготвяне на тръжна процедура и този първи етап вече завършва. Ние трябвя да го предоставим в „Околна среда“, те да го одобрят и вече да търгуваме самите котли и климатици, каза зам.-кметът и допълни, че по програма това трябва да се случи 2020-та година.

Вирни се горе