РЗИ в Смолян започва имунизации срещу грип

РЗИ в Смолян започва имунизации срещу грип

Регионалната здравна инспекция в Смолян разполага с противогрипна ваксина Инфлувак, съдържаща трите актуални за сезон 2014-2015 година щама: ”Калифорния”, „Тексас” и „Масачузетс”. Специалистите в Имунизационния кабинет на инспекцията имат готовност да я поставят на хората, потърсили тази услуга. Цената на ваксината е преференциална – 8,20 лв., а самата манипулация е 2 лв., съобщиха от здравната инспекция.

Своевременното поставяне на противогрипната ваксина е най – надеждното средство за изграждането на имунитет през есенно-зимния сезон. Месеците октомври и ноември са най-благоприятни за имунизация, тъй като заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е сравнително ниска, а необходимо на организма време, за да си изработи специфичните защитни антитела срещу заболяването е около 20 дни. Ваксината е важна, защото предотвратява усложненията и прекратява предаването на заразата на други хора. Имунизацията срещу грип е препоръчителна за работещите в здравеопазването и обществения сектор, пенсионерите и хронично болните.

Към момента епидемиологичната обстановка в област Смолян е спокойна, няма пик на остри респираторни заболявания, допълниха оттам.

Вирни се горе