РЗИ-Смолян започна имунизиране срещу грип, ваксината струва 8 лева

РЗИ-Смолян започна имунизиране срещу грип, ваксината струва 8 лева

В Имунизационния кабинет на РЗИ – Смолян започна имунизацията срещу сезонния грип. Гражданите могат да се имунизират с ваксината „Инфлувак” всеки работен ден от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 16.00 ч. Цената на ваксината е 8 лв. Заплащат се и 2 лв. за извършената манипулация.

Грипът е заболяване със здравно, социално и икономическо значение. Официалната статистика на Световната здравна организация показва, че годишно се регистрират между 3 млн. и 5 млн. болни с тежка форма на грип, а броят на смъртните случаи варира между 250 000 и 500 000, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

Борбата с грипа е трудна поради високата възприемчивост на населението към това заболяване, бързината на разпространение вследствие на лесния механизъм на предаване на инфекцията (чрез кихане, кашлица или при говор) и изменчивостта на грипния вирус. Специфичната профилактика чрез своевременна имунизация с противогрипни ваксини е най-ефикасната мярка за предпазване от тази тежка инфекция.

Противогрипните ваксини се произвеждат ежегодно и са съобразени с циркулиращите грипни щамове по указание на Световната здравна организация. Според СЗО тази година грипните заболявания ще бъдат предизвикани от два нови щама – „Виктория” и „Уисконсин”. „Виктория” е от типа А ( H3N2) , а „Уисконсин” е от типа В. Двата щама са включени в състава на новите противогрипни ваксини.

Ваксинацията е важна, защото предотвратява усложненията и прекратява предаването на заразата на други хора, обясниха още специалистите. Когато се имунизираме, ние предпазваме не само себе си, но и семейството, приятелите и колегите си. Грипът е своеволен и непредвидим, и затова не може с точност да се предскаже кога ще се развие епидемия. Ето защо специалистите препоръчват ваксината да се постави в периода октомври-ноември, за да има достатъчно време (2-3 седмици) за образуването на имунитет. Имунизацията се препоръчва за малките деца с неукрепнал имунитет, за възрастните и за хронично болните, които са и най-рисковите групи от гледна точка на възможните усложнения от заболяването.

За укрепване на имунната система на организма е удачно използването на витамини и имуностимулатори.

Вирни се горе