РЗИ – Смолян предприе бързи действия във връзка с регистрирани случаи на хепатит тип А в Девин

РЗИ – Смолян предприе бързи действия във връзка с регистрирани случаи на хепатит тип А в Девин

Бум на болни от хепатит А в ромската махала в Девин са регистрирали от Регионалната здравна инспекция в Смолян. От началото на септември до вчера, случаите са 19 и са настанени в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Смолян.

Направеното от здравните инспектори проучване показа, че първите заболели деца са гостували преди това на техни роднини в Асеновград. След дадените от РЗИ – Смолян указания, Община Девин извърши дезинфекция на огнищата, а контактните на болните деца се наблюдават от техните общопрактикуващи лекари, съобщи д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести” при РЗИ – Смолян.

Вирусният хепатит А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб и поява на жълтеница. Източник на заразата е болният човек. Основни пътища на предаване на инфекцията са хранителния и контактно – битовия. Болният е заразен предимно в периода преди появата на жълтеница, като голяма роля за разпространяване на заболяването имат болните, при които заболяването протича без пожълтяване и в лека форма. Вирусът се отделя с фекалиите, урината и слюнката на болния. Замърсените ръце имат съществена роля в предаването на вирусен хепатит тип А. Важен фактор за предаване на инфекцията имат и замърсени хранителни продукти, съдове за хранене – чинии, лъжици, чаши и др.

Хепатит А е най – често срещан в детската и юношеската възраст. Инкубационният период на заболяването е с различна продължителност от 14 до 50 дни. Основните симптоми са: отпадналост, лесна уморяемост, повишена температура, мускулни и ставни болки, болки в корема, гадене, повръщане, безапетитие, тежест и болки в дясното подребрие. Заболяването може да протече с появата на жълтеница или без жълтеница. Мерки за предпазване от заболяването:

Спазване на стриктна лична хигиена

Редовно провеждане на профилактична дезинфекция и дезинсекция

Изолация на заболелите и лечение

Медицинско наблюдение и изследване на контактните лица на заболели от вирусен хепатит тип А

Имунизация срещу хепатит А, която е препоръчителна според Имунизационния календар на Република България.

Вирни се горе