РЗИ организира есенна кампания за профилактика на рак на гърдата

РЗИ  организира есенна кампания за профилактика на рак на гърдата

В дните от 14 до 16 ноември РЗИ – Смолян организира за пореден път профилактични прегледи за рак на млечна жлеза. Ехографското изследване ще се извърши в сградата на здравната инспекция от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова, специалисти по образна диагностика от гр. София. Цената на изследването е 10 лв. Записванията ще започнат на 11.11.2019 г. на телефон: 0301/ 5-89-30. Не са известни причините за възникването на злокачествените новообразувания на млечната жлеза, но има редица състояния, които са свързани с по-голямата вероятност за заболяване. Това са т.нар. рискови фактори, които трябва да се преценяват индивидуално за всяка жена. Вие сте в риск: при фамилна обремененост – т.е. наличието на такова заболяване при майка, баба, сестра, дъщеря; при доказан рак на едната гърда, вероятността за възникване на рак и на втората е голям; при нераждали жени или при късно раждане на първото дете; при ранна поява на първата менструация или късно настъпване на климакса.

Ранното откриване увеличава вашите шансове

Често ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване. В ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци. Ето защо бъдете активни и отговорни към своето здраве. Не пропускайте да направите това:

Посещавайте редовно своя лекар за профилактичен преглед; Редовно се самопреглеждайте; Консултирайте се с Вашия лекар при избора на контрацептивни средства.

Доказано е, че профилактиката, ранната диагностика и здравословният живот са най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата.

Вирни се горе