Румен и Павел Вълневи от Доспат пускат най-новата медия в България

 Румен и Павел Вълневи от Доспат пускат най-новата медия в България

Ралица Василева и Нери Терзиева правят нова българска телевизия, пише “24 часа”

Ралица Василева пак започва да чете новините, но този път на български.

След 23 години в Атланта и всекидневни емисии (всъщност среднощни) в Си Ен Ен днес тя вече живее в Чикаго и е шеф на “BIT Америка”. Абревиатурата означава Българска международна телевизия (Бългериън интернешънъл телевижън) и засега поне има две централи – една в София и една в Чикаго.

Това е най-новата медия у нас и стартът ѝ предстои – на 14 септември тръгва с филма “Писмо от Америка” на Иглика Трифонова, за да заяви, че е първата телевизия, която ще предава от всяка точка на света за българите у нас и в чужбина.

“Тя е предназначена за повече българи, за 10 милиона. Вече

във всяка къща има емигрант”, казва Нери Терзиева, която е ръководител на проекта. С BIT емблематичното лице на БНТ се връща пълноценно към това, което умее да прави изключително добре – телевизията. Но тя има и друг талант – да събира около себе си само качествени хора. Така че не е изненада решението на Ралица Василева да работи за българска телевизия.

Новинарката, известна по цял свят, ще излезе на екрана на BIT още на старта ѝ с първите новини на телевизията. Василева ще води централната емисия за България всеки ден в 19,30 ч наше време. В САЩ основните новини ще са в 19 ч (3 ч българско време) и тяхно лице ще е Ясен Дараков. Студиото в Чикаго всъщност предава от близо 2 години.

Освен новини Василева ще прави репортажи и големи интервюта. Първата ѝ заявка е, че ще интервюира всички кандидат-президенти на САЩ.

На практика журналистката започна работа от понеделник. Месец преди това тя е казала на екипа, че се присъединява към него.

“През лятото Ралица беше тук да обучава репортерите. Тогава още не знаехме, че ще се съгласи да дойде при нас”, казва Нери Терзиева.

Всъщност Василева е била поканена да работи за ООН и най-вероятно е щяла да започне скоро там. Преди това – веднага след като напуска Си Ен Ен, тя получава десетки покани да се присъедини към едни от най-големите световни телевизии. Най-сериозна е тази от “Ал Джазира” не заради заплащането, колкото заради факта, че целият ѝ предишен екип се е преместил там. В “Ал Джазира” вече работят Риц Кан, с когото тя започва в Си Ен Ен, бившият ѝ продуцент Стюарт Лури, както и други нейни колеги.

“23 години работих за Си Ен Ен. Сега искам да дам името си на българска кауза”, така Василева обяснява честно решението си за BIT. Преди това се е посъветвала с родителите си, които горещо я подкрепили.

“Смята го като свой дълг да се върне и да работи за България. Тя самата е метафора на емигрантството”, казва за нея Нери Терзиева.

За да действат в синхрон двете студиа – българското и чикагското, те са свързани с оптична връзка и ще предават онлайн. Всичко в програмата се подготвя по доста по-различен начин от традиционните тв предавания, защото трябва да се гледа едновременно от хора, които живеят на различни места по света и в различно часово време. Така сутрешният блок, който се излъчва у нас, се гледа вечер в САЩ, затова освен новини и актуална информация ще съдържа и обобщения от деня.

От друга страна, сутрешният блок, който в САЩ се прави за българите там и започва в 6,30, ще се гледа у нас в 14,30 заради часовата разлика.

Веднъж седмично ще се излъчва токшоуто “Чужденец в сърцето ми”, което ще разказва историите на смесени бракове. След новините ще е рубриката “Писмо до България” – по алюзия с игралния филм, споменат по-горе. “Мамо, тате, днес бях за 7-и път на интервю, но не знам дали ще ме одобрят” или “Мамо, тате, пращам ви част от първата си заплата, много съм доволен, че вече имам работа и ще мога да ви помагам” – ето такива истински емигрантски писма ще се четат по телевизията.

Петко Георгиев и Явор Стаматов ще правят обзорно предаване всеки понеделник, в което ще разглеждат България, сложена редом до големите.

Екипът е поканил и Сашо Диков, като преговаря с него за 3-часово едаване

всеки петък, наречено “Просто Диков”.

И нещо невиждано досега у нас – журналистическо шоу, в което ще има седмични и месечни номинации за най-добър тв репортаж, изработен по правилата и етичните норми на професията. Продуктите на BIT няма да участват, затова пък очакват да се включат всички малки и големи телевизии – и в ефира, и онлайн, много от които се произвеждат в чужбина от българи. Жури ще е Нюйоркският институт по независима журналистика, твърди Нери Терзиева.

Истината е, че телевизията, която ще се излъчва по кабел и сателит у нас, се подготвя вече повече от година. Главен режисьор ѝ е Росен Елезов. Студийният комплекс е изграден по проект на американската компания “Еректор сетс”, която е една от най-големите за телевизионни сетове. Репетициите на сателита започнаха от 18 август.

Екипът обаче се е вторачил много повече в съдържанието, което е съвсем разбираемо. На табло в нюзрума са си записали каузите, за които работят. Всички те са свързани с българите по света, за да може всичко, което е у нас, да важи и за тях.

BIT ще излъчва по 24 часа в денонощието. Първоначално тръгва с обща програма за Европа, която ще се предава чрез “Булсатком”, но амбицията ѝ е впоследствие да отдели т.нар. прозорци – по 60 минути всеки ден, за всички по-големи български диаспори. Така българите във Великобритания да гледат по един час, предназначен само за тях, в Испания, Холандия, Германия, Португалия – също.

“Ще правим медия по правилата на журналистиката.

Искаме да сме безмитен пункт на добри практики в професията. Собствениците ни са ясни и открити, няма задкулисие при нас”, казва Нери Терзиева.

Собствениците на BIT са двама братя – Павел и Румен Вълневи. Били още малки, когато заминали от Доспат със семейството си в САЩ. Пораснали и се хванали със собствен бизнес там, направили спедиторска фирма. Днес тя притежава над 1000 камиона – онези големи американски тракове, които пренасят стока из цяла Северна Америка. Шофьорите, които са от всякакви националности, са снабдени със смартфони и джипиеси и са готови да предават от всяка точка на САЩ. “Така ще представяме времето”, казва Нери Терзиева.

От близо година двамата са преместили диспечерския пункт на компанията си у нас и момчетата и момичетата, наети в него с безупречен английски, осъществяват връзка между камионите и клиентите в САЩ оттук.

Вълневи нямат бизнес у нас, не смятат и да развиват. Нямат и политически проекти.

“Почувствах, че трябва да има телевизия за българите по света. Така и така даваме пари за спонспорство на различни изяви и мероприятия, защо да не превърнем това в телевизия?”, казал Павел Вълнев на Терзиева. И особено много се зарадвал, когато разбрал, че за каузата му ще работи и Ралица Василева.

Вирни се горе