Ром скочи на лекар в Родопите, искал да му спаси болния кон

Ром скочи на лекар в Родопите, искал да му спаси болния кон

Семейният лекар в девинското село Селча стана обект на агресия от страна на ром, който скочил срещу медика заради болния си кон. Неприятният инцидент се е случил на Гергьовден. Според разказа на д-р Георги Литов, мъжът се опитал да го хване, но след като не успял го заплюл в лицето.

„Нямаше никакъв начин да отстъпя, атаката си беше физическа и това, че не ме достигна си беше благодарение на врата“, коментира д-р Георги Литов, който е от 15 години общопрактикуващ лекар в Селча. Според свидетели на случката е имало двама мъже при доктора, но единият не се е намесил въобще. Те чули псувните отправени срещу медика, както и уплахата от негова страна. Според кмета на селото Венелин Иванов ромите са пришълци и са дошли да работят като дървосекачи в района, а случката била недоразумение, тъй като мъжът помислил, че д-р Литов е ветеринар и отишъл да го моли да му спаси коня, поискайки да му бие една инжекция и това е била причината за спора, предаде Дарик.

Според Иван Ангелов, който е посочен от медика, като човекът предизвикал агресията, не се е случило нищо сериозно. Той обяснява, че е отишъл за да му каже, че конят е болен, като не го е натискал и нищо не му е казвал. Местните обаче са потресени от случката и искат по някакъв начин да бъде защитен медикът.

В открито писмо до премиера и главния прокурор д-р Литов призовава за постоянно полицейско присъствие в отдалечените и труднодостъпни райони, както и на джипитата да се даде право да носят оръжие за самоотбрана.

Вирни се горе