„Родопи фест“ събира над 1000 участници от 5 до 81 години

„Родопи фест“ събира над 1000 участници от 5 до 81 години

Над 1000 участници от 5 до 81 години ще се включат в различните прояви през петте фестивални дни на започващия на 12 юни „Родопи фест“. Празниците се откриват от децата на смолянските детски градини със сценични интерпретации на Орфееви приказки. А на финала 81-годишна самодейка от село Малево ще изпълнява жетварски песни от Долен Рупчос. Това стана ясно днес на проведена пресконференция.

Съставите за народно творчество със своите над 660 самодейци ще изпълнят сцените на 15 и 16 юни. Те са от 19 читалища в Смолянска община, Детски танцов театър „Еньовче“ и групи, представящи характерен фолклор, от село Малево, Девин, Настан, Доспат и Златоград. Ще пристигнат и гости от побратимения със Смолян турски град Ялова. Клубовете за хора от Смолян, Момчиловци, Смилян, Могилица и Арда ще поведат най-дългото Орфеево хоро.

Иска ни се да вярваме, че очакваното дъждовно време няма да помрачи настроението на участници и публика, изрази надежда Валентина Василева, директор на дирекция „Обществени дейности и заетост“, ръководител на тригодишния проект за иновативното културно събитие. Категоричните прогнози за обилни валежи наложиха промени в предварителната програма, вече отпечатана в рекламните материали и афишите. Измениха се часовете на определени прояви, други бяха преместени в залите на театъра вместо на открита сцена. Осигурен е резервен вариант при лошо време за предвидените засега концерти и изяви на Амфитеатъра. Те отново ще бъдат проведени в зала 1 на театралната сграда. Непредвидимостта на метеорологичните условия е най-голямата трудност, с която се сблъскаха организаторите на второто издание „Родопи фест“ от община Смолян и консорциум „Родопи фест“ с управляващ Петър Тодоров, режисьор.

В лятното издание на фестивала отново ще бъде демонстриран творческият потенциал на Смолян и областта чрез въвеждане на нови формати за изява и синтез на различни изкуства като съчетанието на традиционния фолклор с новата градска младежка култура. Характерната за региона тема за Родопа и Орфей се интерпретира с разнообразни изразни средства и от всички възрастови групи чрез петте акцента Орфееви приказки, Родопски истории, Стрийт енерджи, Родопейци и Орфеево хоро. В Родопските истории е намерено място за изява и на местното ромско малцинство.

Вирни се горе