РИМ „Стою Шишков”-Смолян получи ценно дарение от Министерство на отбраната

  РИМ „Стою Шишков”-Смолян получи ценно дарение от Министерство на отбраната

В навечерието на Националното честване на 100-годишнината от Балканската война,музейната историческа колекция „Оръжие” се обогати с ново постъпление от Министерство на отбраната. Със заповед №ОС-92/29.06.2012 г. на министъра на отбраната г-н Ангелов смолянският музей получи безвъзмездно дванадесет броя историческо огнестрелно оръжие.Те бяха предоставени от командирите на военни формирования в гр. Велико Търново и гр. Карлово.

За приемането и транспортирането на това дарение професионална помощ и съдействие оказаха кмета на Община Смолян г-н Мелемов и комисар Хаджихристев – Директор на Областна дирекция на МВР – Смолян, за което искрено благодарим.

По-голямата част от постъпилото въоръжение е от периода между двете световни войни. Това са два пистолета обр. „Валтер-Парабелум”, „ТТ”и една карабина обр. „Манлихер”,1908 г. Също една картечница обр. „МГ-34”, шест картечни пистолета обр. „Шмайсер” МР-28, „МР-40”,” МР-44”, „Шпагин” и „Судаев”. Интересни и единствени за колекцията са пистолета обр. „Аркус”-98 DA и картечница обр. „Максим Соколов”.

Тези уникални оръжия са с висока историческа стойност са и носители на родовата памет, с която поколенията са отстоявали правото на национална независимост.

Вирни се горе