Риболовци излизат на протест, недоволни от постоянното тровене на реки и водоеми

Риболовци излизат на протест, недоволни от постоянното тровене на реки и водоеми

ПРЕДСТОИ ПРОТЕСТ И ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА РИБОЛОВЦИТЕ СРЕЩУ ТРОВЕНЕТО НА РЕКИ!!!

На 10.06 от 18:30, риболовците, подкрепени от гражданите, излизат на протест пред Министерски съвет, недоволни от постоянно постъпващите сигнали за отровени нови и нови речни участъци, реки и водоеми.

Преди протеста, от 11:00 часа, Сдружение Балканка ще даде пресконференция в БТА с няколко основни акцента:

1.Тровенето на реки

2.Пресушаване на реки

3.Бъдещите планове за развитие на хидро-сектора: – необходимост или поредната възможност да се превъртят едни пари през “наши фирми”.

1.През последните две години ставаме свидетели на безпрецедентно и нагло тровене на реки! Почти всеки ден постъпват сигнали за нови и нови случаи на отравяне, а никой не поема отговорност. Институции и инвеститори, в един нагъл съюз, превърнаха реките в галактически лайнярник.

Обикновено се стига до налагане само на административни нарушения, като глобите често са несъразмерими със самото нарушение, което е пряко погазване на европейските директиви. Наблюдава се и една тенденция … едни ги разследват, а други сякаш са недосегаеми. Освен престъпление по наказателния кодекс и измирането на рибата и всичко живо по реката, тровенето на реки има пряко влияние върху живота и здавето на хората. Реките предлагат огромен брой възможности за рекреативни дейности, туризъм и отдих на населението, но са превърнати в смърдящ на отрови кенеф, в отпадни канализации на промишлеността, на минната индустрия, на розоварни, на всякакви преработващи предприятия и други. Замърсяването на реките има пряко отношение към качеството на питейните водоизточници, тъй като голяма част от тях се намират в терасите на реките.

Тополница, Тунджа, Янтра, Осъм, Марица, Въча, Юговска, Чая, Стрелченска Луда Яна, Искър, Струма, Малък Искър, Златаришка, Места!!! Това са само малка част от реките, които никога няма да бъдат същите. Това е истината за прокълнатите реки.

2.Наред с отравянето, реките биват и пресушавани при работата на множество мВЕЦ, които бяха построени по реките през последните 10-15 години. След 2000г. са построени близо 70% от действащите ВЕЦ у нас, а общото производство е под 2%. Обществото плаща твърде висока цена – около 2000км речни участъци в България никога няма да бъдат същите и са безвъзратно съсипани. Европа вече дава ясни индикации, че това трябва да спре с издаването на няколко ключови документа. От Сдружение Балканка задават въпроса към националните институции: Кога ще бъде спазен закона и кой ще понесе отговорност за многогодишното нарушаване на природозащитното законодателство в интерес на отделни частни лица? Риболовците от Сдружение Балканка сигнализират за още нещо. Напоследък с повишена тревога установяват, че откакто г-н Димитров стана министър, е налице константна практика най-редовно в месечните графици за ползването на водните ресурси от комплексните и значими язовири да бъдат определяни минималните водни количества за изпускане под същите язовири от списъка по приложение №1 на ЗВ, които са значително /в пъти/ по-малки от същите тези количества, определяни преди г-н Димитров да стане министър и за които е правилно да допуснем, че са отговаряли на изискванията за минималния допустим отток, както той е определен в ПЗР на ЗВ. Тези действия представляват състав на престъпление по НК и риболовците изразяват готовност да сезират прокуратурата и европейската комисия, защото реките под язовирите буквално пресъхват.

3.Описаното в т.2 е пряко обвързано с осигуряването на питейна вода за населението. През последните месеци се “надига вой” за строителство на нови довеждащи питейна вода водопроводи, строителство на нови язовири и други. На пръв поглед всичко изглежда нормално, кризите с водата са факт, но дали това е защото няма вода? Риболовците от Сдружение Балканка виждат един огромен порок във всичко и твърдят, че никой не казва на обществото цялата истина. Те сигнализират и че бъдещите планове на правителството и местните общности ще доведат до унищожението на едни от най-запазените реки в България.

В Пресконференцията ще вземат участие, както представители на Сдружение Балканка, така и представители на други риболовни клубове, подкрепящи протеста. Те ще обърнат внимание и на това, че министерството на туризма пренебрегва огромния потенциал, който имат нашите реки за развитие на риболовен туризъм, което също би подпомогнало опазването на водоемите в България. Реките на Балканите и България са едни от най-дивите и непроменени реки в Европа. Именно това е ниша, която има огромен потенциал за развитие на туризъм. В действителност риболовният туризъм по света носи милиарди приходи, подпомагат се селските райони и прочие. Този отрасъл е напълно пренебрегнат в националната ни икономика, а реките биват безусловно съсипвани.

250 000 редовни риболовци у нас са пряко засегнати от случващото се. Ето защо този път те заявяват, че няма да мълчат и се вдигат на протест в София на 10.06 от 18:30 и други градове на страната срещу случващото се по реките. Риболовците канят и всички граждани да ги подкрепят, защото каузата е за всички. Те искат поемане на отговорност и наказания за нарушителите.

Протестът в София ще бъде бъде подкрепен и от други градове в страната, като официално съгласуван и обявен е протест в подкрепа в град Габрово. Очаква се вълната на недоволство да нараства, докато не се вземат спешни мерки, съобщиха от сдрежението.

Елате на протеста на риболовците и гражданите, които се интересуват какво се случва с реките на България!!!

Вирни се горе