Рехабилитирани са 18 км от проходите Превала и Пампорово

Рехабилитирани са 18 км от проходите Превала и Пампорово

Приключи рехабилитацията на 6,5 км от път ІІІ-866 Смолян – Михалково – Кричим (проход „Превала“) и на 11,351 км от път IІІ-8641 Пампорово – Смолян – Стойките (проход „Пампорово"). Двата пътни участъка са в лот 27 от втория етап на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров присъстнаха на водосвет за здраве и безаварийно пътуване по обновените второкласни отсечки, отслужен от отец Запрян и отец Димитър Михайлов от храма „Св. Висарион Смолянски“.

Третокласният път III-866 Смолян – Михалково – Кричим е основна пътна артерия в област Смолян, свързваща областните центрове Пловдив и Благоевград с град Смолян. Рехабилитираният участък от пътя Смолян – село Стойките преминава през прохода “Превала”. Път IІІ-8641 Пампорово – /Смолян-Стойките/, т. нар Панорамен път преминава през курортния комплекс Пампорово и е с изключително значение за зимния туризъм и ски спортовете в региона.

На двете отсечки са положени изравнителни и усилващи пластове от неплътен асфалтобетон. Изградени са нови подпорни стени. Възстановени и уширени са насипи и откоси. Изградени са водостоци, нови бетонови бордюри и др. Подменена е съществуващата стоманена предпазна ограда и е възстановена хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация, с което се повишава безопасността на движение.

В лот 27 е и рехабилитацията на 8 км от път III-8681 Рудозем – Смилян. Работата на този участък продължава. Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „АПП Лот 27“, в което са: „Пътища Пловдив“ АД и „Агромах“ ЕООД. Стойността на договора е 23 133 699, 57 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Трансконсулт-БГ“ ООД. Техният договор е за 144 000 лв. с ДДС.

С успешното завършване на проекта се благоприятства икономическото развитие в района на Смолян, Чепеларе и Пампорово. Улеснен е достъпът до редица природни забележителности сред които Смолянските езера, изворите на р. Арда, Момчиловата крепост, пещера „Ухловица“, пещера „Дяволското гърло“, „Харамийската пещера“, местността „Чаирите“ и др.

През 2012 г. агенцията прекрати договора с изпълнителя на обекта поради извършени около 8% от договорените строително-монтажни работи. Дълго време работата по проекта и избора на нов изпълнител бе блокирана поради оспорване на решението. В началото на тази година съдът се произнесе в полза на АПИ и това позволи продължаване на тръжната процедура за избор на нов изпълнител и възстановяване на строителните работи. Министър Павлова подчерта, че работата за подобряване на пътната мрежа в региона не спира със завършването на тези отсечки и съобщи, че в обхвата на лот 14 от програма “Транзитни пътища V” е включено и изграждането на обходния път на Смолян. Финансирането е осигурено, но ангажимент на община Смолян е да се справи бързо с отчуждаването на необходимите терени, за да може обектът да бъде завършен до декември следващата година, когато изтича срокът на заемното споразумение, заяви министърът.

Вирни се горе