Регионална библиотека представя изложба: „Съвременни общественици и културни дейци от Смолянския край”

Регионална библиотека представя изложба: „Съвременни общественици и културни дейци от Смолянския край”

Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян представя изложба „Съвременни общественици и културни дейци от Смолянския край”.

През 2016 г. се отбелязват годишнини от рождението на писатели, журналисти, учени, музиканти и други личности от Смолянския край, оставили своя отпечатък през годините. Това са съвременници, отдали цялата си творческа дейност в различни сфери от обществения и културния живот на града.

По този повод и във връзка с 21 октомври – празник на община Смолян отдел „Справочно-библиографски и краезнание” представя юбилярите в изложба. Това са историкът и археолог Никола Дамянов – дългогодишен директор на Историческия музей в Смолян. Андрей Печилков – историк, бивш директор на Държавен архив – Смолян и Регионална библиотека „Н. Вранчев” – Смолян, автор и съавтор на редица книги и сборници. Писателят-орфеист Никола Гигов, посветил живота си за издирване и популяризиране на митичния герой Орфей, автор на десетки книги. Журналистът Тинко Илиев, работил дълги години във вестник „Родопски устрем”, с наследник „Родопски вести”, бил е и негов директор. Художникът, който е изработил десетки емблеми, значки, знаци на населени места, институции, автор на герба на Смолян проф. Димитър Серезлиев. Журналистът и писател – Борис Вулжев. Дългогодишният преподавател в Учителския институт, сега филиал на Пловдивския университет Димитър Златев, автор на десетки книги за възрастни и деца. Доц.д-р. Христина Стайкова – също преподавател в института, автор на редица научни статии и учебници по руски език, съпруга на известния художник Петър Стайков. Журналистът и писател Илия Зоински – оставил във фонда на библиотеките над 30 книги с природозащитна и обществено-политическа тематика, монографии на населени места от смолянско.

Двете народни певици – Надежда Хвойнева и Радка Кушлева – прославили Родопите с песните от смолянския край, носителите на много международни и национални отличия. Маестро Атанас Капитанов – фолклорист и композитор, учител и диригент.

Изложбата представя книги и сборници писани от тях и за тях, статии и интервюта, поместени в различни национални и регионални издания, снимки и др. библиотечни материали.

Откриването на изложбата ще бъде на 18 октомври от 14 часа в каталожния хол на библиотеката, съобщиха от културната институция.

Вирни се горе