Редица проекти за енергийна ефективност реализира община Златоград

 Редица проекти за енергийна ефективност реализира община Златоград

Общинското ръководство в Златоград представи проекти, които общината е изпълнила или предстои да изпълни, свързани с енергийната ефективност. Всички те имат за цел да подобрят облика на града и условията на живот на жителите. Финансират се от ОП „Региони в растеж“. Освен частните жилищни блокове – общо девет на брой, мерки за енергийна ефективност се въвеждат и в четири публични сгради – Гранично полицейско управление, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, Районно управление, Районен съд и Районна прокуратура.

Целта на проектите е намаляване на разходите за енергия и на вредните емисии в околната среда. Освен това е заложена между 30 и 50% икономия на енергия в съответните сгради.

Предстои въвеждане на мерки за енергийна ефективност само за пансиона, МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов“ и Центъра за социална рехабилитация и интеграция.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев коментира и проектът за топлата вода, който ще има безспорен ефект върху икономиката, околната среда и върху живота на всеки един златоградчанин. Заради високата стойност на проекта обаче е трудно да се осигури еднократно финансиране. „Кандидатстваме по няколко направления. През 2012 година получихме финансиране по ПУДООС за сондажа. Вече има налична минерална вода – 90- 92 градуса и дебит до 26 литра в секунда. Тази вода е с акт за общинска собственост и искаме да я вкараме в града. Така първо ще намалим вредните емисии и второ ще намалим разходите за електроенергия, за отоплението на публичните сгради, в които почти на 100 % е въведена системата за съвременни радиатори, тръби и котли, които могат да бъдат прикачени към минералната вода“, обясни Янчев. Стойността на проекта около 18 милиона.

В Златоград има възможност за сондажи на минерална вода и на други места, с по-ниска температура, които биха подпомогнали развитието на балнеологията.

Вирни се горе