Разширяват пътя Смолян-Пловдив

Разширяват пътя Смолян-Пловдив

Отчуждават частни имоти за разширяване на пътя Пловдив- Асеновград- Смолян. Това обяви смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова. Тя уточни, че за целта правителството ще отпусне над 326 хил.лв. Участъкът се рехабилитира с пари по програма “Транзитни пътища V”, като разширението се налага заради натовареното движение. Янкова уточни, че част от рехабилитацията на пътя Пловдив – Смолян е и изграждането на обхода на Чепеларе, който тръгна в началото на април след десетгодишно прекъсване. Отделно се ремонтира 14-км участък от пътя Чепеларе –Соколовци, като финансирането е осигурено от Програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция. „Това е поредната държавна подкрепа за развитието на област Смолян“, отбеляза Янкова и подчерта, че до края на годината жителите и гостите на Родопите ще пътуват по изцяло ново трасе по линията Пловдив- Рожен- Смолян. „Имам уверението, че ремонта на отсечката от Асеновград до Чепеларе, ще приключи до края на месец септември. Тогава се планира да завърши и рехабилитацията на Чепеларе- Рожен – Соколовци“, посочи Янкова.

Народният представител подчерта, че в област Смолян се работи активно за ремонтиране на пътната инфраструктура. „Ремонтът на пътя Пампорово – Стойките тече, като към днешна дата са изпълнени почти 50% от предвидените дейности. Ремонтът на главната пътна връзка на Смолян с Кърджали, в участъка Стоянов мост- Ардино също напредва и там са реализирани над половината от предвидените дейности. Зам.-председателят на Парламентарната група на КБ изрази радостта си и от стартиралият проект за изграждане на нова пътна връзка между Неделно и граничния пункт „Маказа“. „Подкрепихме община Неделино с 2 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството, за да може да се изгради най-пряката пътна връзка на общината с Гърция, което ще подпомогне икономическото и туристическо развитие на региона“, подчерта Янкова и напомни, че лично е посетила трасето и е застанала зад жителите и кмета на Неделино – Стоян Беширов.

Дора Янкова информира още, че вчера Министерството на инвестиционното проектиране е издало разрешение за строеж на язовир “Пловдивци” и Пречиствателна станция за питейни води към него. Проектът, който ще реши водните проблеми на Мадан, Рудозем и още близо 34 селища в три общини е на стойност 40 млн.лв., осигурени от Световната банка. „Строителството за завършване на обекта може да започне през есента“, отбеляза червената депутатка и напомни, че проекта ще създаде десетки работни места.

Вирни се горе