Разработват общ интегриран план за развитието на селата Гела, Солища, Стикъл и Стойките

Разработват общ интегриран план за развитието на селата Гела, Солища, Стикъл и Стойките

Ще се разработи интегриран план за развитието на селата Гела, Солища, Стикъл и Стойките. Това обяви по време на посещението си в четирите села кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова. Заедно с нея бяха и кандидатите за общински съветници от листата на БСП инж. Димитър Кръстанов, Михаил Генчев и Ангел Добриков, както и кметовете Христо Драганов, Васил Пелтеков, Тодор Кисьов и кандидатът за кмет на Широка лъка Анастас Стоев. И в четирите села Дора Янкова бе посрещната с овации, като хората изказаха удовлетворение от свършеното в последните години. Янкова направи задълбочен отчет и представи програмата си за нов управленски мандат, включващ политики във всички сфери на обществено -политическия живот. Жителите на селата посочиха, че е нужно развитието на археологическите обекти в района, за да може и те да се развиват както селищата в горното поречие на Арда и „Момчиловата крепост“. Янкова увери, че има проектна готовност за социализиране и реставриране на обектите в района на Гела, които ще осигурят туристически поток в района.

В село Стойките към срещата се присъедини и главният архитект на община Смолян Антоанета Топалова, която представи проект за облагородяване на центъра на селото в участъка от читалището до изхода за Смолян. По думите й, проектът ще позволи Стойките да се превърне в модерен планински курорт. Предвижда се разкриване потенциала на реката, която ще се вкара в атрактивно корито. Около нея ще се направят зелени зони, детски кът, амфитеатър, зони за отдих с пейки, мостчета. Ще се постави и паметник за символ на селото. „Това ще бъде най-представителното място, визитната картичка на Стойките“, категорична бе арх. Топалова. Проектът включва и рехабилитация на отсечката от главен път Смолян-Девин, която пресича селото, построяване на модерни и широки тротоари, изграждане на две автобусни спирки със заслони. Проектът ще даде възможност и за изграждане на две нови улици- до съществуващата селскостопанска сграда и обходен път за четириседалковия лифт Стойките – Пампорово. Предвиден е и удобен паркинг до сградата на читалището. Антоанета Топалова бе категорична, че проектът ще позволи и надграждане, като се предвижда центъра да се устрои като архитектурен резерват, подобно на Етъра, където местните жителите да предлагат занаятчийски изделия, местни продукти, услуги.

На срещата в Стойките Янкова отчете инвестиции за последните две години в размер на близо 2,3 млн.лв. , като най-много са инвестициите в областта на туризма. Най-значимата е изграждането на лифта Стойките – Пампорово. Направен е канализационен събирателен канал, закупени са 9 декара земя за 200 000лв. на които ще се изгради пречиствателна станция за Стойктие и новите ядра на Пампорово. Направен е ремонт на кметството, предстои и преобразуване на читалището. Янкова изрази притеснението си от бавното рехабилитиране на главен път Смолян- Стойките- Девин и припомни усилията на общината ремонта да е факт още през 2009г. Кандидатът за кмет заяви и твърдата си подкрепа за местната дърводобивна кооперация, като най-мощната икономическа единица след туризма. Тя заяви, че общината ще продължи да настоява държавата да й предостави сградите на детската градина и закрития интернат, за да може в тях да се инвестира и да се развиват.

Жителите на селото пожелаха в новия мандат на Дора Янкова да се направи всичко възможно през селото да мине автобусна линия – Смолян- Стойките- Пампорово- Пловдив, като поне два пъти дневно преминава автобус. Хората настояха и Стойките да се включи към изградената подстанция, за да се гарантира електрозахранването.

“Купуването и продаването на гласове е престъплени.”

Вирни се горе