Разкриха контрабанден внос на цигари

Разкриха контрабанден внос на цигари

Задържани са трима мъже, внесли контрабандно цигари през “зелена граница”

Задържани са трима мъже, внесли контрабандно голямо количество цигари през “зелена граница” в района на село Буйново. Информацията за задържането бе съобщена днес на специална пресконференция.

На 25.09.2018 г.около 22.50 ч. в района на с.Грохотно са засечени три външни за района автомобила. Организирана е проверка на същите в района на КПП „Забрал“. При проведените полицейски действия е установено, че пилотна кола лек автомобил „Фиат Идея“ с пловдивска регистрация, управляван от Г.И. на 32 години от с.Куртово конаре, известен на органите на реда, придружава другите два автомобила. Единият от тях е „Мицубиши L 200“ с пловдивска регистрация, управляван от П.Л. на 24 години, от гр.Кричим, също известен на органите на реда. При опит да бъде спрян за проверка, той не се подчинява на полицейско разпореждане, удря на два пъти автомобила на служител от криминална полиция и го поврежда, и бяга от мястото на проверката. В района на Настанския рибарник изоставя автомобила си, избягва и се укрива. Видян и разпознат от служители на КП при РУ-Девин. В автомобила 24-годишният П.Д. е превозвал 35 мастербокса цигари Мурати, всичките без акцизен бандерол. Същия е избягал и в резултат на проведени ОИМ по-късно е установен и задържан.

Другият автомобил – „Опел Монтерей“ със силистренска регистрация, управляван от Г.Д. на 47 години от гр.Кричим е избягал от мястото на проверката. Укрива останалата част от цигарите и при опит да напусне територията на Смолянска област, около 06:00 часа на 26.09.2018г. е задържан от служители на РУ-Чепеларе в района на к.к.Пампорово. При проведените оперативно издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия са намерени укритите от 47-годишният мъж цигари – 20 мастербокса цигари марка „Мурати“ /1 000 стека,10 000 кутии , 200 000 къса/, без акцизен бандерол. Цигарите са били укрити от извършителя в гориста местност в землище на с.Беден. Общото количество на иззетите при акцията цигари без акцизен бандерол е 55 мастербокса, 2 750 стека, 27 500 кутии, 550 000 къса на приблизителна стойност около 192 500лв.

Извършителите са комуникирали помежду си по радиостанции.Лицата са задържани за срок до 24 часа.

От самото начало в оперативно-издирвателните и процесуално-следствените действия са взели участие служители на РДГП-Смолян, с оглед установяването на следи от преминаване на държавната граница и служители на РДПБЗН-Смолян за осветяване на местопроизшествието.

Работата по изясняване на цялостната престъпна дейност на лицата продължава. По първоначални данни се касае за контрабандно внесени цигари през „зелена граница“ от Република Гърция в Република България, в района на с. Буйново, обл. Смолян. Днес, 26 септември 2018 г., с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Смолян е повдигнато обвинение на Г.И. и на П.Л. за контрабанда на акцизни стоки без бандерол, в големи размери – престъпление по чл.242, ал.1, „Д“ и б. „Е“ от НК като предстои повдигане на същото обвинение и спрямо Г.Д. Предстои днес тримата да бъдат задържани за срок от 72 часа, като Окръжна прокуратура-Смолян ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Подробности по случая бяха изнесени на брифинг днес в Окръжна прокуратура-Смолян, в който участваха г-н Иван Даскалов, Апелативен прокурор на гр. Пловдив, г-н Тодор Деянов, Окръжен прокурор на гр. Смолян и старши комисар Николай Димов, Директор на ОД на МВР-Смолян.

Вирни се горе