Радостни прегръдки във Фатово

 Радостни прегръдки във Фатово

Поредно посещение в Дома за стари хора с отделение за лежащо болни в село Фатово. Поредно преживяване като със свои баби и дядовци имаха деца от Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян. Този път беше по-различно… Близо три часа белязаха тази вълнуваща среща – с радостни прегръдки, със затъжени реплики, с мили пожелания, с мъдри съвети за живота и младостта. Как искат старите хора да бъдат чути! За да не се повтарят грешки, всеки да има правилен живот, да се радва на добри взаимоотношения.

Децата дойдоха, за да зарадват тези, които живеят извън семействата си, които са намерили пристан в Дома и очакват незаменимите грижи от персонала. Коледна сладка почерпка и Новогодишна елха с блестящи играчки и гирлянди, табла с приветствия и много усмивки носеха децата от църквата, заедно с картички от техни съученици в ППМГ „Васил Левски“ – красиво и саморъчно направени с любов.

Красота на взаимоотношенията и на спонтанно естествено преживяване на обща радост, че са заедно – това бе денят на детското посещения във Фатово. През цялото време с тях бяха социалните работнички Софка Парунева и Кръстина Хубчева, които ги посрещнаха и изпратиха с прегръдки и благодарност. Направиха много снимки и дадоха пример как търпеливо може да се общува и работи с хора, на които не им е лесно, че са изоставени от близките си, някои са постоянно на легло, всички няма къде да отидат… И са намерили Дома.

Всяка среща със старите хора е възпитателна за децата. Виждат искрената радост в очите им, трогват се от прегръдките им, мъчат се да запомнят съветите им: „Най-важно е човек да обича близките си и да прощава.“, „Да сте благодарни на живота, независимо какъв е, щом сте живи.“, „Годините не се повтарят, учете се много, за да имате добър живот.“, „Бъдете послушни, който чува съвети, няма да се провали.“, „Благодарността отваря много врати.“

Това посещение бе възпитателно и по друга причина – готовността на хората да даряват. За да осъществят поредното си радостно дело в Дома, децата бяха подпомогнати както от храм “Св. Николай Чудотворец“, така също и от храм „Св. Висарион Смоленски“, където бе поставена Коледна касичка за старите хора във Фатово и за децата с увреждания в Смолян. Безкрайна благодарност, мили дарители! И двата празника се осъществиха.

Като добър завършек на деня децата получиха обобщена благодарност и съвет от настанената тук Мария Купенска, известна като майсторка на гоблените. Тя се включи заедно с децата и в украсяването на елхата. Посрещна ги усмихната в стаята си, подредена с вкус, показа им кръст на стената, подарен от нейна приятелка преди 23 години, когато е посетила Йерусалим. Той неотлъчно е с мен, най-скъпото ми притежание, каза им тя, не се разделям, защото вярата е най-голямата сила. Когато човек е на предела на възможностите си, разбира, че Някой му помага и той се изправя и продължава напред. Подари на децата своя снимка с надпис: „Щастливи правете хората около себе си. Бъдете винаги добри. Бог да ви пази и закриля! С много обич: Мария“

Росица Примовска

Вирни се горе