Работодателите напускат тристранката

Работодателите напускат тристранката

Работодателските организации се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Представители на бизнеса се събраха в централата на АИКБ, за да вземат официално решение за това, като председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев – който не присъства, е упълномощил колегата си от АИКБ Васил Велев да гласува „за" от негово име.

Причината е вчерашното споразумение, подписано между кабинета и синдикатите, с което МС се ангажира да вдигне с три процента пенсионната осигуровка.

В съвместна декларация национално представителните работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане", Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива – обявяват временно оттегляне от Националния съвет за тристранно сътрудничество до заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог. Не може да ставаме параван на договореността под уличен натиск за вдигането на пенсионната вноска с три процента, коментира председателят Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той посочи, че целта на тази мярка е да се вдигнат разходите на здравната каса с 500 млн. лв., което представлява ръст от цели 25%.

“Години наред синдикатите у нас повтарят, че неплащането на осигуровките трябва да се криминализира, а ние твърдим, че това е безумие. По този начин ще се създаде възможност за репресии от страна на изпълнителната власт към работодателите.” Това каза пред Money.bg Теодор Дечев зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива.

Вирни се горе