Проведе се Шестата конференция с учителите по Православие в Пловдивска епархия

Проведе се Шестата конференция с учителите по Православие в Пловдивска епархия

Шестдесет и двама учители за два дни в манастира „Св. св. Кирик и Юлита“. Три полезни лекции от епископ и свещеник. Напътствия от двама старши областни експерти за изпълнение на програмата на МОН за обучение по предмета „Религия-Православие“. Споделен опит от шестима преподаватели. Четири филма за чудотворни икони на Света Богородица. През цялото време – видеоматериали, предоставени от Пловдивска православна телевизия. И три запомнящи се срещи с митрополит Николай – на Вечернята, на божествената св. Литургия и на празничния обяд на изпроводяк. Полезно, силно, благодатно, духовно преживяване, свързано със знания и нов ентусиазъм за работа.

Смолянската група учители се придружаваше от Мая Стоилкова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионалното управление на образоването, която заедно с колежката си от Пазарджик Ваня Апостолова активно се включи в разискванията.

С какво бе полезна тази конференция? С осмислянето на много духовни истини, които няма откъде в света да се получат и усвоят. Свещеник Петър Хубенов от храм „Св.св. Константин и Елена“ в Пловдив умело и достъпно представи седемте тайнства, в които чрез видими знаци се дава невидимата благодат Божия – Свето Кръщение, Миропомазване, Евхаристия /Причастие/, Покаяние, Свещенство, Брак и Елеосвещание. Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивски митрополит Николай, говори за възникването и същността на монашеството. От монашеството и манастирите са зародени нашата славянска писменост, просвета и книжнина. Първите светители и просветители са от там. В живота не можем да си представим как се отсича своята воля, как се побеждава гордостта, как се постига безусловно послушание и т.н. И как човек може да бъде във връзка с Бог постоянно. Това бе споделено канонично, но твърде увлекателно от епископ Арсений. Той също запозна учителите с богослуженията в Църквата от трите богословски кръга: денонощен, седмичен и годишен, които насочват и стимулират човека за вътрешна устременост към Бог.

От години наред Пловдивска света митрополия има специално отношение към преподавателите на над 4 хиляди деца, изучаващи Православие в клас и в неделните училища в епархията. Негово Високопреосвещенство митрополит Николай отново ги нарече предани сеячи на Божието слово. И в трите му проповеди към тях имаше силен заряд за вдъхновение и за работа. Цитира обръщението на Христос към учениците Си: „Не вие избрахте Мен, а Аз избрах вас и ви определих да отидете и да принасяте плод, и плодът ви да бъде траен.“ Държавата няма да опази децата ни с новите стратегии, заяви митрополит Николай. Ние имаме една стратегия – Евангелието! И с нея ние не сме сбъркали, с нея можем да опазим децата. Блажени сте вие, които не участвате в това предизвикателство – новите стратегии, те са дърво без коренова система, а коренът на нашия народ е християнството. Основният камък е Христос в градежа на вярата – като живот, щастие и спасение. Светлината на нашата Църква вие носите в сърцето си и тая светлина искате да предадете на децата. Това е чудесно. Благодаря на Бога, че работим заедно на Неговата нива. Той не оставя своя народ без будители, заключи митрополит Николай. Моля Бог да ви дава силен дух и крепост в тези объркани времена.

Организацията и провеждането на Шестата по ред конференция бе дело на Културно-просветния отдел на Пловдивска света митрополия със завеждащ Недка Чолакова. От името на всички тя благодари на митрополит Николай за големите грижи. Благодари и на учителите за активното им участие. За добра работа митрополията награждава учителите с 4-дневно поклонническо пътуване до Гърция в края на октомври. А през ноември с благословението на митрополит Николай ще се проведе Шестият конкурс за стихотворение, есе и рисунка за деца и ученици до 12 клас на тема „Въведение Богородично /21 ноември/ – Ден на християнското семейство и православната християнска младеж“.

Росица Примовска

Вирни се горе