Проведе се 40-то заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район

Проведе се 40-то заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов и експерти от Областна администрация Смолян участваха в 40-то заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Южен централен район /ЮЦР/, което се проведе в град Пловдив под председателството на Здравко Димитров – областен управител на област Пловдив.

На заседанието бяха представени: Стратегия за интегриран и устойчив туризъм на област Пловдив 2019-2025; Проектът „REGIONS 4FOOD“ – „Регионални стратегии за храни“; Методически указания за изготвяне на интегрираните общински планове за развитие през следващия програмен период 2021-2027; както и представяне на ангажиментите на новата Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Инж. д-р Момчил Караиванов – директор на дирекция „АКРРДС“ към Областна администрация Смолян и координатор на Регионалния академичен център към БАН-Смолян презентира по темата: “Начално обследване на екологичната полезност към човешкото здраве на зададени туристически места в област Смолян”. Разработката е изготвена от Лаборатория за изследване на био-електрографски технологии в аерокосмическите проучвания в Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките (ИКИТ БАН) с ръководител на лабораторията – академик, д-р.т.н., проф. Геннадий Маклаков.

В заседанието на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР участваха заместник-министри, представители на министерства, областни управители на областите от Южен централен район, кметове и представители на общините от района, представители на синдикални и браншови организации, на висшите учебни заведения, на организациите за управление на туристическите райони „Тракия“, „Родопи“ и „Долината на розите“, на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, както и представители на НПО и координатора на Регионалния академичен център на Българска академия на науките-Смолян. От страна на областна администрация Смолян в работата на съвета се включиха заместник-областният управител Владимир Гърбелов, инж. д-р Момчил Караиванов – директор дирекция „АКРРДС”, Стефка Гарова – началник отдел „КАКРР” и Жасмина Бошнакова – главен експерт „РР”.

Вирни се горе