Простихме се с Величко Чолаков !

Простихме се с  Величко Чолаков !

Кметът Мелемов ще предложи на Общинския съвет, Спортната зала да носи неговото име, за да знаят поколенията какъв човек е живял тук

Днес се сбогувахме с родопския исполин, със смолянската гордост Величко Чолаков. Хиляди дойдоха в Спортната зала, където беше поклонението, за да отдадат почит на Величко – негови почитатели, приятели, близки и роднини, политици, съотборници и спортисти от България и чужбина. Да се поклонят пред Величко пристигна ръководството на Българската федерация по вдигане на щанги, представители от Българския олимпийски комитет и съдийската колегия.

Пред ковчега бяха подредени медалите му, а на видеостена се прожектираха постиженията му като спортист и треньор. Кметът Николай Мелемов поднесе съболезнования към семейството, родствениците и близките на Величко Чолаков. „ Днес за всички нас е черен и тъжен ден. Ден на траур, защото изпращаме големия Величко. И като казвам големия, имам предвид не само медалите титлите и рекордите, защото той е влезнал в спортната история. А имам предвид Големия човек с голямо сърце, в което имаше място за семейството му, приятелите му и децата, които тренираше. Ще го запомним винаги усмихнат, добродушен и сърдечен. Той беше човек, който не е казал лошо дума, обичаше всички . Затова ще предложа на Общинския съвет тази зала да носи неговото име. Да остане за поколенията , да знаят какъв човек е живял тук. Величко винаги ще бъде в нашите сърца. Почивай в мир, приятелю! Почивай в мир, шампионе! „ , каза кметът Мелемов.

Величко Чолаков ще го запомним като Железния човек с голямото сърце, посочи зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева . „Трудно се говори в такъв момент, знаете че е единственият български щангист, който е донесъл медал в най-тежката категория, много може да се говори, но в такива моменти казвам само: „Поклон пред паметта на този велик българин”. България изгуби още един голям спортист, който направи своя собствена школа, за да може в нея да се раждат още таланти. Надявам се те да продължат неговия път и да са следващите български шампиони“, каза зам.-министър Колева. Лекоатлетката Йорданка Благоева заяви, че внезапната смърт на Величко Чолаков е трагедия не само за спорта, а за всички българи, защото си отива един млад човек. „Имах честта да присъствам в Атина, когато той спечели бронзовия си медал, бяхме толкова щастливи. Величко оставя две деца, семейство, всички нас – приятелите, хората, които го обичат, но аз вярвам, че младите ще продължат неговия път и ще имаме нови шампиони в негова чест, вярвам, че и Купа ще има, разбрах, че и залата ще носи неговото име“, каза Йорданка Благоева.

Съболезнователен адрес изпрати и президентът Румен Радев. Изкачвайки се нагоре към небитието, Величко Чолаков оставя светлина, която ще свети не само в неговия дом, в неговия клуб по вдигане на тежести, в неговата зала, но и във всеки от нас. Сигурни сме, че други момчета и момичета ще тръгнат по неговия път със същата любов и отдаденост към спорта, и те ще ни радват отново и отново. И когато това се случи, ние ще знаем, че зад всеки смолянски спортен успех стои нещо и от Величко Чолаков.

Поклон пред светлата ти памет, Шампионе!

Вирни се горе