Прокурор Иван Спиров: На територията на ОДМВР и през 2013 г. отново е регистрирана най-ниска престъпност

Прокурор Иван Спиров: На територията на ОДМВР и през 2013 г. отново е  регистрирана най-ниска престъпност

— Г-н Спиров, какво показват отчетите на Окръжна прокуратура за изминалата година, каква е динамиката на престъпността в областта?

— През 2011 г., 2012 г. и 2013 г. в ОДМВР Смолян с данни за извършени криминални и икономически престъпления са заведени 1438 ЗМ. В района през 2013 г. е налице съществено изменение в структурата и най-вече в динамиката на престъпността в сравнение с предишните обследвани периоди – спрямо 2011 г. увеличението на общо регистрираната престъпност е 31 процента, а спрямо 2012 г. е 53 процента.

През 2013 г. са разкрити 484 престъпления по криминална линия и 65 по икономическа линия.

Като извършители на криминални престъпления през 2013 г. са уличени общо 526 лица и 72 по икономическа линия.

Разкрити са 62.65% от регистрираните през 2013 г. 648 престъпления по криминална линия и 30.77% от регистрираните през 2013 г. 117 икономически престъпления.

На територията на ОДМВР и през 2013 г. отново е регистрирана най-ниска престъпност в страната – 499.5 престъпления на 100 хил. при средна престъпност за страната от 1 384.31 престъпления на 100 хил. от населението. Криминалните престъпления, регистрирани на територията на ОДМВР Смолян през годината продължават да съставляват незначителна част от 0.61% от криминалните престъпления регистрирани в страната.

262 (54%) от разкритите през 2013 г. криминални престъпления са извършени от осъждани лица. Уличените като извършители осъждани лица съставляват 50% от общо уличените през 2013 г. лица.

48 от разкритите престъпления са извършени от 49 непълнолетни (14-17 г.) лица, 13 (2,7%) – от 16 малолетни (под 14 г.) лица.

Криминогенните фактори, определящи състоянието на престъпността на територията на ОДМВР Смолян и през 2013 г. остават свързани с икономическите характеристики и особеностите на географското разположение на региона.

В тази връзка типични за региона остават имуществените престъпления, които през 2013 г. бележат известен ръст в сравнение с 2012 г. Ръст бележат и кражбите като цяло.

През 2013 г. посегателствата против личността са свързани с 1 отвличане, 1 изнасилване и 3 опита за убийство. 54 % от разкритите престъпления са извършени от осъждани лица. Запазва се ръстът на детската престъпност – уличени са 49 (50 през 2012 г.) непълнолетни и 16 (12 през 2012 г.) малолетни извършители.

Запазва се структурата на икономическата престъпност, като преобладаващи са престъпленията, свързани с горското стопанство и документните престъпления. Няма регистрирани престъпления, свързани с еврофондовете и подкупи.

— А по отношение на наказателно – съдебния надзор?

— През отчетния период в Съда са внесени общо 384 ДП, по които има 386 прокурорски акта, внесени в Съда. От внесените в съда прокурорски актове – 293 са обвинителни актове, 39 са споразумения и 54 са предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на адм. наказание по чл.78а от НК.

Внесените в Съда общо 384 ДП, представляват 31,3 % от общо наблюдаваните през годината ДП – 1 226. Също така, внесените в Съда ДП представляват 40,8 % от общо решените 941 ДП.

Наблюдава се намаление на броя на внесените в съда ДП за 2013 г. спрямо тези за 2012 г. (със 10 бр.), както и спрямо 2011 г. (с 87 бр.). Същата е и тенденцията и при внесените в съда прокурорски актове, като намалението през 2013 г. е с 8 бр. спрямо 2012 г. и с 85 бр. спрямо 2011 г.

За 2013 г. върнатите от Съда дела по внесени прокурорски актове са общо 11 бр., което спрямо внесените прокурорски актове представлява 2,8 %. За 2012 г. върнатите от Съда дела по внесени прокурорски актове са общо 9 бр., което спрямо внесените прокурорски актове представлява 2,3 %. За 2011 г. върнатите от Съда дела по внесени прокурорски актове са общо 23 бр., което спрямо внесените прокурорски актове представлява 4,9 %. Следва да се отбележи, че през отчетния период този процент е по- висок спрямо показателите от 2012 г. – с 0,5 пункта и по- нисък спрямо 2011 г. – с 2,1 пункта.

Като обобщение по отношение на върнатите дела може да се направи извода за недостатъчно добре прецизиране на събраните доказателства и неосъществен ефективен прокурорски надзор при разследване на делата. Това е довело до внасянето в съда на дела, при които разследването не е било всестранно и пълно. Изготвените прокурорски актове не са били достатъчно прецизни. За друга част от делата считаме,че връщането е неоснователно.

На територията на област Смолян за 2013 г. са влезли в сила общо 380 осъдителни и санкционни решения срещу 459 за 2012 г. и 424 за 2011 г. Относителният дял на влезлите в сила осъдителни и санкционни решения спрямо решените дела за 2013 г. е 94,8 %, а за 2012г. е 97,7 % и 96,1 % за 2011г.

Относителният дял на влезлите в сила осъдителни и санкционни решения спрямо внесените прокурорски актове през 2013 г. е 98,4 %, през 2012г. е 116,5 %, а за 2011 г. е 90 %.

— Гражданско-съдебния надзор?

— През отчетната 2013 г., както и през предходните години, прокурорите са осъществявали дейността си по гражданскосъдебния надзор в съответствие с нормативните актове по действащото законодателство и указанията на висшестоящите Прокуратури.

По този показател, като цяло, няма значима разлика през последната година в сравнение с 2012 г. и 2011 г. През отчетния период има 1 иск до съда, който е неразгледан.

През 2013 г прокурорите от Смолянския регион са взели участие в 58 съдебни заседания по 42 първоинстанционни граждански дела (от тях 39 решени) и не са участвали в заседания по въззивни граждански дела.

— Колко присъди са влезли в сила през 2013 г.?

— През 2013 г. прокурорите от Смолянския регион са получили за изпълнение общо 290 присъди и споразумения. 44 от получените за изпълнение са били с наказания “Лишаване от свобода”, 117 – с наказания “Лишаване от права по чл.37, ал.1 т.6-10 от НК”, 159 – с наказания “Пробация”, 9 – с наказания “Обществено порицание”.

През 2013 година няма получени присъди за изпълнение с наказания “Доживотен затвор”.

— Какви мерки са необходими и законодателни промени?

— През отчетната 2013 г. в ОП Смолян продължи работата по утвърждаване и доразвитие в практиката на въведените с НПК нови правни институти и установените единни правила при водене на досъдебното производство. Продължи и работата по изграждането и усъвършенстването дейността на разследващите полицаи като разследваща структура при преобладаващата част от престъпленията. Утвърди се фигурата на наблюдаващия прокурор и по – активното му участие в извършване на разследването по досъдебните производства. С едни от последните промени в НПК се даде възможност за по – рационално използване наличния състав на полицията при разследването чрез възлагане на правомощия и на служители, които не са разследващи полицаи, като все още малко са случаите, в които досъдебно производство е образувано със съставяне протокол за първото действие по разследването от полицейските органи в МВР. Със изменения на НПК от 2011г. такава възможност вече е предоставена и на митническите органи в Агенция „Митници”. Въпреки постигнатите през 2013г. по-добри резултати, по линия – разкриваемост на престъпленията е необходимо повишаване усилията на полицейските органи за намаляване до минимум процента на неразкритите, а от там и намаляване броя на спрените досъдебни производства в случаите на неразкриване извършителя на престъплението.

На следващо място необходимо е всеки от прокурорите да засили самовзискателността и прецизността в работата си за недопускане непълноти и неточности при изготвяне на прокурорските актове, както и да повиши изискванията си към разследващите органи за проява на по-голяма инициатива от последните при работата им по доказване на престъплението и взаимодействието им с оперативните служби.

В заключение считаме, че въпреки измененията в наказателните закони, същите не са довели като цяло до опростяване на наказателния процес и освобождаване от натрупания през последните години формализъм, особено във фазата на досъдебното производство. Наложително е множество престъпни състави да бъдат прецизирани и реформата в областта на процесуалното право да бъде извършена заедно с тази на материалното законодателство, каквато процедура в момента тече във връзка с приемането на новия НК. За намаляване на проблемите, водещи до отлагане на делата в съдебна фаза, биха били удачни промени в НПК, които да предвиждат въвеждането на срокове за обжалване на прокурорски актове по реда на инстанционния контрол, с оглед по голяма сигурност и правен стабилитет, както и по облекчена процедура за провеждане на т. нар. „задочно производство” от сега съществуващата.

— Какви приоритети си поставя прокуратурата за 2014 г.?

— Да продължи утвърдената практика за приоритетно приключване на делата водени срещу лица с две и повече наказателни производства. Да продължат интензивно да се наблюдават делата за трафик на хора и наркотици, пране на пари, посегателства върху финансовите средства на Европейския съюз, младежката престъпност и други значими за обществото дела, като се оказва непосредствена методическа помощ на разследващите органи при разследванията по такива дела. Да се осигури ефективна защита на правата и законните интереси на гражданите чрез проверка и срочно произнасяне по всяка жалба с данни за престъпление от общ характер, със своевременно уведомяване на заинтересованите лица за произнесените прокурорски актове и отстояване правата на пострадалите в процеса. Да продължи практиката да се обсъждат и приемат мерки с ръководството на ОД на МВР за бързо и качествено разкриване на престъпления, свързани с разпространение и притежание на наркотици, престъпления против личността и собствеността на гражданите. Утвърждаване на екипния принцип в работата и взаимодействието на Прокуратурата с разследващите органи и полицейските служители. Да се провеждат срещи в рамките на съвместни обучителни мероприятия със съдиите от региона по въпроси касаещи материалния и процесуалния закон и имащи отношение към причините за връщане на дела и постановяване на оправдателни присъди, с цел постигане на по-висока ефективност в прокурорската работа и уеднаквяване на съдебната практика. Да продължи организирането на семинари с прокурорите от региона за обсъждане на текущи въпроси и проблеми и повишаване на квалификацията им. Доразвиване принципите на прозрачност и отчетност на прокурорската дейност, като своевременно и в достатъчна степен се информира обществото за текущата дейност и постигнатите резултати. По надзора за законност да продължи предприемането на мерки относно законосъобразността на решенията на Общинските съвети, особено тези свързани с управлението на язовирите и микроязовирите, представляващи публична общинска собственост.

Вирни се горе