Прокуратурата се самосезира и разпореди проверка на местоживеенето на лицата работили в Пампорово и Чепеларе

Прокуратурата се самосезира и разпореди проверка на местоживеенето на лицата работили в Пампорово и Чепеларе

Окръжна прокуратура – Смолян се самосезира и разпореди проверка за установяване на местоживеенето на лица от Смолянска област, работили в хотели и къщи за гости в курорта Пампорово и в гр. Чепеларе

Днес, 18 март 2020 г., Окръжна прокуратура – Смолян се самосезира по реда на надзора за законност във връзка със създадената епидемична обстановка в страната и обявеното извънредно положение, и разпореди проверка за установяване на местоживеенето в област Смолян на всички лица от областта, работили в хотели, къщи за гости и стаи за настаняване в курорта Пампорово и в гр. Чепеларе, в които е имало настанени туристи от рискови държави. Проверката е възложена на ОД на МВР – Смолян, съвместно с Регионална здравна инспекция – Смолян, и е за периода от 1 март 2020 г. до момента.

След като бъдат установено лицата, при констатиране на наличието на медицински показатели за поставянето им под карантина, незабавно да им бъдат издадени предписания от съответния служител на РЗИ, съгласно Заповед № РД-01-130/17.03.2020г. на Министъра на здравеопазването, като бъдат и предупредени писмено по реда на Закона за МВР за наказателната отговорност по чл. 355 от НК при неспазване на наложената карантина.

При установяване на лица с медицински показатели, даващи основание за хоспитализирането им, същите да бъдат транспортирани до съответното медицинско заведение по установения ред.

В случай, че при проверката се получат данни за престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс – неспазване на карантина, незабавно да се уведомят компетентните районни прокуратури.

Вирни се горе