Професионалния празник на библиотекарите ще отбележат в Регионалната библиотека в Смолян

Професионалния празник на библиотекарите ще отбележат в Регионалната библиотека в Смолян

Българската библиотечно-информационна асоциация ежегодно организира Национална библиотечна седмица – застъпническа кампания в подкрепа на библиотеките в България. Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на обществото, както и на представителите на законодателната, изпълнителната и местната власт върху ролята на библиотеките като съвременни центрове за информация, образование и култура; пространство за общуване, вдъхновение, творчество и иновации.

Тазгодишната единадесета Национална библиотечна седмица на тема „Библиотеката – място за всеки“ ще се проведе от 9 до 13 май 2016 г. Тя ще протече с поредица събития в страната, които ще представят трансформацията на библиотеките в унисон с новите потребности на обществото и многообразните дейности и услуги, които се предлагат на различни социални групи, съобщиха от Регионална библиотека-Смолян.

Регионална библиотека – Смолян ще се включи с различни инициативи за отбелязване на седмицата. Дните от 9 до 13 май са обявени за Дни на отворените врати в библиотеката и безплатна регистрация. Събитията, които ще организираме са насочени към различни читателски категории по възраст и интереси, за да докажем още веднъж, че Библиотеката е място за всеки!

Проявите ще стартират с Музикална вечер – портрет на родопската певица Севда Симеонова, която ще се проведе на 9 май от 18.00 ч. в отдел Изкуство на библиотеката.

На 10 май от 14.00 ч. ще бъде открита изложбата „Книги и автори с литературни награди : Международни, европейски и национални”.

Професионалният празник на библиотекарите ще бъде отбелязан на 11 май от 10.00 ч. в Регионална библиотеката, на който ще присъстват библиотечните специалисти от област Смолян. Празникът се провежда под патронажа на зам.- областният управител Адриян Петров. За първи път ще бъдат връчени награди за Библиотека на годината и Библиотекар на годината за област Смолян.

На 18 май от 16.30 ч. ще бъдат отчетени резултатите от конкурса за превод на името на Николай Вранчев за ученици. В програмата са включени и други прояви като: изложба на любителски фотографии „Една друга реалност …” на Величка Христова – библиотекар в РБ, видеопрожекции „Непознатата Родопа”, информационен ден “Европа и Европейския съюз” за ученици и др.

Вирни се горе