Професионалната гимназия в Чепеларе за четвърти път на състезание SHELL ECO-MARATON Европа

Професионалната гимназия в Чепеларе за четвърти път на състезание SHELL ECO-MARATON Европа

За първи път от тридесет години домакин на Shell Eco-marathon Европа ще бъде Лондон. Състезанието ще се проведе от 30 юни до 3 юли 2016 г.

От 2008 г. България участва със свои отбори в европейското издание на Shell Eco-marathon, които достойно представят страната ни в състезанието за интелигентна мобилност и енергийна ефективност на пътя. Сред основните български участници през годините са студентите от Технически университет – София и Технически университет – Варна.

През 2013 г. в надпреварата се включва трети български отбор – този на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ от град Чепеларе, а през 2014 г. – отборът на Русенски университет „Ангел Кънчев”.

Със своя успешен дебют в Shell Eco-marathon Европа 2013 младият гимназиален отбор от Чепеларе доказа, че пред амбицията на младите и талантливи хора няма бариери. Изминавайки 155,57 км с 1 кВтч енергия, техният прототип, задвижван с електрическа батерия и солар, се класира на 24-то място от общо 36 отбора в тази категория. Успешното им участие продължи и през 2014 г. През 2015 г. отборът се класира на 31-во място в своята категория от общо 50, като измина 132 км с 1 кВтч енергия и така подобри с 30% своето най-добро представяне на състезанието. Категорията „прототипи“ с електрическа батерия е една от най-конкурентните категории на състезанието. В крайното класиране с по-слаби резултати са отборите на Военен университет по технологии Варшава, Училище “Линденборг от Холандия и др., а 17 отбора не преминаха предварителния технически контрол.

Училището вече има изградени традиции в участието в Shell Eco-marathon Европа. И тази година в работилницата кипи усилена работа. Учениците-участници в състезанието през изминалата година вече са в ХІІ клас, а следващото поколение прие щафетата и попълни редиците на отбора: Стоян Илъков- водач, Силвестър Ботев-помощник водач, монтъори: Здравко Синапов, Кирил Николов, Андрей Хаджиев и капитан-инж. Тодор Лазаров. Конструиран бе нов прототип с аеродинамична форма, а за олекотяване се изработва от алуминий и алуминиеви сплави. За по-малко съпротивление електромобилът ще бъде с нови колела с керамични лагери, по-леки капли и безграйферни гуми. Изработват се нови дискови спирачки, кормилна уредба и окачване.

Преподавателите в ПГ по СГСТ насърчават интереса към алтернативни решения. За учениците от отбора участието в състезанието е предизвикателство и споделена страст към технологиите. Работата в екип, постоянството, решимостта, изобретателността и креативността са изключително полезни за тяхната професионална ориентация и мотивировка. Те са бъдещите инженери, които може би в бъдеще ще конструират новото чудо на бъдещето.

Да се състезаваш в Европа по енергийна ефективност съвсем не е лесно, защото трябва да отговориш на много предизвикателства и да се интересуваш от проблема за бъдещето на енергията и как технологиите могат да задоволят нарастващите потребности на човечеството. Изисква се иновативен подход към заданието. Shell Eco-marathon Европа е уникално преживяване в реална среда, което предоставя на учениците безценни умения и познания. По думите на Никола Бутев-бивш пилот от отбора “достатъчно е да видиш, пипнеш и да се снимаш с болида на състезател във Формула 1.” Участниците имат възможността да наблюдават разработки на престижни университети в Германия, Франция, Италия-страни водещи в областта на възобновяемите енергични източници. Това развива допълнително техните интереси в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката. Учениците придобиват технически умения за разрешаване на задачи в трудни ситуации. Ентусиазирани и мотивирани те се стремят към успех.

Вирни се горе