Проф. Захари Захариев: Корнелия Нинова не трябва да се кандидатира за лидер на БСП

Проф. Захари Захариев: Корнелия Нинова не трябва да се кандидатира за лидер на БСП

Във връзка с предстоящия избор за нов председател на БСП от novapress.bg потърсихме проф. Захари Захариев, член на НС на партията и един от съставителите на „Платформа за демократичен социализъм“ за коментар за процесите, които се случват в лявата партия.

Проф. Захариев, екстремните ситуации ясно показват адекватността и зрялостта на политиците и партиите. Какъв извод можем да направим за БСП и ръководството на партията в края на пандемията?

За тези два месеца лъснаха всички проблеми и недъзи на нашето социално – икономическо и политическо развитие, както и слабостите и преимуществата на политическите субекти в това число и в БСП. Видя се, че процесите на фрагментация в партията, започнали преди пандемията, се задълбочават. Видя се и кой може да е адекватен на обществените очаквания за решаване на проблемите и респективно кой не е наясно с актуалните кризисни процеси. На фона на тези политически реакции, очаквам членовете на партията да погледнат по-обективно и без емоции за предстоящия избор за председател на БСП.

Пандемията ясно показа, че ръководството на партията не е адекватно и не е в състояние правилно да разчете очакванията на хората, за да ги отправи към изпълнителната власт. Тази неадекватност на ръководството бе пренесена към парламентарната група на БСП, която не успя да формулира ясно законодателни мерки, като противодействие на ефекта от пандемията. За сметка на това представителите на ръководството на БСП ярко се отличиха в публичното пространство с вътрешните битки и противопоставяне. Докато хората очакваха от БСП адекватни реакции, кръгът около Корнелия Нинова показа, че се интересува единствено от председателското място.

В БСП винаги е имало междуличностни идейни сблъсъци, но в момента обществото става свидетел на войни в партията. Нинова ли е в основата на това противопоставяне?

Корнелия Нинова не успя да възприеме, че БСП е партия, в която решенията се взимат на колективен и консенсусен принцип. Такава е философията на партията, тя не е лидерска. И от там започва драмата на Нинова. Но ако беше прочела историята на партията тя щеше да е наясно с колективния дух на БСП. Ако го беше направила щеше да промени модела на работата си като председател и да изостави едноличния си и авторитарен маниер на управление. Заради този си начин на мислене и работа, Нинова успя да принуди много хора да не вярват вече в БСП и да не я възприемат, като партията, която намира решение за техните проблеми и отстоява правата им. Едноличният начин на взимане на решение от Нинова доведе до вътрешни разломи в БСП, а членовете на Националния съвет се противопоставиха на диктаторския й маниер на управление. Обръщам внимание, че този начин на работа на Нинова се прехвърли и извън БСП. Тя няма верен тон на комуникация с останалите политически сили, включително и властимащите. Не мога да отрека, че днес се случват политики от ГЕРБ и коалиционните им партньори, които кореспондират с нашата идейно-политическа философия, но са посрещнати с пълно отрицание от ръководството на партията и лично от г-жа Нинова, само защото не са подписани от БСП, или презентирани лично от нея. Последващите аргументи от кръга на Нинова, че видите ли тези политики са били предложени преди това от БСП, но не се случили е абсолютно вреден, защото това не е националноотговорно поведение. Къде е тук алтернативата, за която непрекъснато говорим, че трябва да сме? Поведението на БСП се слива и става идентично на статуквото, срещу което на думи се бори. Пандемията ясно разкри пред цялото общество, а не само пред членовете на БСП, недъзите на настоящото управление на партията. Вместо да се стигне до обединяване на усилията на всички политически сили и консенсус при взимането на решения в името на здравето и живота на хората, както това се случи по целия свят, Нинова търсеше конфронтация и противопоставяне, за да извлече политически дивидент.

Очаквате ли в предстоящата надпревара за председателското място Нинова да създава условия за още по-яростно противопоставяне на личности в БСП?

Корнелия Нинова е единственият досега председател на БСП, който налага единствено разделителните линии. Този характерен за нея прийом го наблюдаваме от самото начало на лидерството й. Тя изгони, или принуди да напусне всеки един, който отстояваше собствено мнение, различно от нейното. Корнелия Нинава не търпи около себе си експертизата, още по-малко мнение изразено от ярки фигури в БСП. По линията Изпълнително бюро – Национален съвет – парламентарна група до структурите на партията по места, много хора бяха принудени да замълчат, или да си тръгнат. Според мен, най-доброто което може да направи за БСП Корнелия Нинова е да не се кандидатира за председателския пост. Оттеглянето й от надпреварата ще е поемане на отговорнст и за сринатото обществено доверие в БСП. Днес БСП е с 12% доверие и със сериозен отлив на членове и Корнелия Нинова не може да избяга от отговорност за тези печални резултати, които са плод на авторитарния й модел на управление. Още преди години, когато се случваха фрагментационните процеси в СДС, аз предепрудих, че е въпрос на време да се случат и в БСП. Благодарение на управлението на Корнелия Нинова, те вече са факт. Оттеглянето й от надпреварата ще отприщи инициативността на нова генерация политици в левицата. Има достатъчно подготвени млади политици в БСП, като Красимир Янков, Калоян Паргов, Валери Жаблянов и други. Мантрата, че няма подготвени нови политици в БСП беше налагана упорито и методично от кръга около Нинова и лично от нея, за да обслужва нейните интереси. Но това е абсолютно невярно.

https://novapress.bg/16355-2/?fbclid=IwAR3AAYYWmRer0smuuKM_8TAzY-uPHSQCE3L9q3P XtrOF7tid3zOEzTgxzQU

Вирни се горе