Проф. Мутафчийски поиска МС да въведe най-строгите мерки срещу коронавируса

Проф. Мутафчийски поиска МС да въведe най-строгите мерки срещу коронавируса

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски ще предложи Министерски съвет да въведе най-строгите мерки във връзка със ситуацията с коронавируса в България.

Това обяви проф. Мутафчийски на извънреден брифинг.

“Всички държави налагат безпрецедентни мерки. Тук говорим за оцеляването на нацията и по-възрастните хора. Слава Богу тази пандемия не засяга нашите деца, но не подминава нашите родители, баби и дядовци. Ще споделя мои лични впечатления. Днес в София животът си течеше. Може би няма лошо, но не в този момент. Към нас се задава една изключително жестока пандемия. Трябва да бъдем много отговрни към цялото общество. Говорим дали ще работят фризьорските салони. Това показва, че не сме дорасли да преценим какво ни чака. Предстои ни да загубим човешки животи и то нан най-близките ни хора. Стоя с цялата си отговорност пред вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи най-тежките мерки. Няма да посегнем на магазите за хранителни стоки и на аптеките. Не ме питайте за фризьорските салони. Цял ден ме питат какво ще стане с фитнеса ми, с павилиона за банички. Разберете, че трябва да спасим нацията. Да спасим здравната сиситема и да не правим избора кой да спасяваме и кой ще ни лекува. Видяхме покъртителни кадри от болниците Италия и Китай. Там не си задават въпрос дали фризцорския салон работи. Ще предложим да работят само хранителните магазини, аптеките, банките и бензиностанциите. Не е време за купон”, заяви в емоционалното си изявление ген. Мутафчийски

“За един ден увеличихме броя на заболяванията си с 30%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки. Въпросът е за физическото население на Европа и света в една особена и беззащитна част от него каквито са възрастните. Слава Богу, децата ни са пощадени. Наложените мерки като че ли не дават задоволителен резултат”, заяви той.

“Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които са ни отгледали, които са ни дали живота. Тези, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме с нашето безхабери”, каза Мутафчийски.

Вирни се горе