Приключи регионалният етап от Националната система „Живи човешки съкровища – България“- 2014

Приключи регионалният етап от Националната система „Живи човешки съкровища – България“- 2014

Приключи регионалният етап от Националната система „Живи човешки съкровища – България“- 2014. Съгласно утвърдената процедура подадените кандидатури бяха разгледани от специално създадени в областните управи комисии. Предстои национална комисия, утвърдена със заповед на министъра на културата, да обсъди и оцени излъчените регионални кандидатури и да излезе с предложение за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, съобщиха от РЕКИЦ “Читалища”.

Поддържането на системата цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения. Основни партньори при реализирането на програмата са Министерството на културата и Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.

От Смолян ще бъде разгледана кандидатурата, утвърдена от регионалната комисия – Традиционно пеене и свирене „Костадин Илчев – самобитен продължител на родопската гайдарска традиция” на РИМ „Стою Шишков” – Смолян

Вирни се горе