Приключи проекта „Европа в Смолян – Смолян в Европа

Приключи проекта „Европа в Смолян – Смолян в Европа

Приключи проекта „Европа в Смолян – Смолян в Европа . Родопски будители с европейски измерения“ с финансовата подкрепа на Комуникационна стратегия на република България за Европейския съюз

Проектът акцентираше върху утвърждаване значението на родопските будители, популяризиране на европейските ценности сред широката общественост в Смолян и възможността музеят да се превърне в привлекателен център за разностранната си публика. Основните дейности, заложени по проекта бяха: организиране и провеждане на викторина с четири училища в община Смолян с цел популяризиране на значението на родопските будители с европейски измерения; проект, дизайн и изработване на календари-магнити за 2020 г. с информация за родопски будители.

При оспорвана надпревара премина викторината „Родопски будители с европейски измерения“, в рамките на спечеления от музея проект и посветена на 1-ви ноември – Ден на народните будители. Викторината се проведе в една от експозиционните зали на музея. Освен участниците, подкрепени от свои съученици, учители, директори и зам. директори на училищата, залата се изпълни с представители на Областна администрация в Смолян, сродни институции на музея, медии и представители на широката общественост в града.

Началото на инициативата бе поставено с Химна на народните будители, което изправи на крака присъстващите. Представен беше проекта и основните дейности, заложени в него – викторина, посветена на родопски будители и календари – магнити за 2020 г. с информация за родопски будители. В инициативата се включиха ученици от ОУ „Стою Шишков“ – Търън, ОУ „Стою Шишков“ – Смолян, ОУ „Иван Вазов“ – Смолян и ППМГ „Васил Левски“ – Смолян. Състезанието се проведе в един кръг, в който се задаваха въпроси, свързани с живота и дейността на плеяда от известни родопски будители. В оспорвана битка се впуснаха 12 представители от четирите училища. Всеки отбор включваше по един ученик от пети, шести и седми клас. Жури от специалисти следеше за коректното провеждане на викторината. Участниците бяха много добре подготвени и журито определено се затрудни в излъчване на победителя. Стигна се до задаване на допълнителни въпроси, след което, според набраните точки, на първо място застана ОУ „Стою Шишков“ – Търън, на второ – ППМГ „Васил Левски“ – Смолян, на трето – ОУ „Иван Вазов“ – Смолян и на четвърто – ОУ „Стою Шишков“ – Смолян. Наградите за първо, второ, трето и поощрителна, бяха връчени от членовете на журито. Освен предметни награди, участниците получиха грамоти за участие и календари-магнити за 2020 г. Календари получиха и всички гости в залите на музея.

Инициативата завърши приповдигнато и емоционално – присъстващите в залата запяха „Хубава си моя горо“, а организатори и участници си пожелаха реализиране на бъдещи съвместни образователни инициативи.

Вирни се горе